Életmód

Meghosszabbíthatja az életünket, ha tovább alszunk a hétvégeken

Egy fárasztó hét végén kevés vidítóbb dolog van a tudatnál, hogy eljön a szombat reggel, amikor a megszokottnál tovább tudunk aludni.

Pszichésen ez biztosan segít, hogy könnyebben vészeljük át a sűrű hétköznapokat, de úgy tűnik, hogy a bealvásnak komoly egészségügyi előnyei is lehetnek. Ezt támasztja alá a Journal of Sleep Research című tudományos lapban megjelent kutatás, amelyben 13 éven át gyűjtöttek adatokat közel 40 ezer résztevőről, írja az MNN.

1997-ben a Swedish Cancer Society rákmegelőzési alapítvány felhívására több ezer svéd állampolgár töltött ki egy 36 oldalas kérdőívet. A kutatók az ezt követő 13 esztendőben megfigyelték a 38015 résztvevő halálozási rátáját. 1997 és 2010 között 3234-en haltak meg közülük, főként rákban és szívbetegségekben.

A kutatók a résztvevőket az alvási szokásaik szerint három csoportra bontották:

  • akik hétköznapokon kevesebb, mint öt órát aludtak éjszakánként;
  • akik hétköznapokon hét órát aludtak éjszakánként, ami egyébként az ajánlott időtartam;
  • és akik hétköznapokon kilenc órát vagy annál többet szundiztak.

A szakértők ezután tovább szűkítették a csoportokat. Külön vizsgálták azokat akik hétköznap és hétvégén egyaránt keveset alszanak, és azokat is, akik egész héten kilenc óránál többet töltenek az ágyban.

Kiderült, hogy mindkét imént említett csoport tagjainál kiugró volt a halálozási arány. Ezzel szemben átlagos volt az elhalálozás azoknál a hétköznap alig öt órát alvóknál, akik hétvégén legalább két órával megnövelték az ágyban eltöltött időt.

A kutatás szerzői azt írják, az eredmények azt sugallják, hogy a hétköznapi rövid alvással eltöltött idő nem kockázati tényező a halálozás szempontjából abban az esetben, ha hétvégén közepes vagy hosszabb idejű alvással kombinálódik.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem kísérletről van szó, a tanulmány pedig nem tud magyarázatot adni arra, hogy a szélsőséges alvásmintákkal rendelkezőknél miért nőtt a halálozási aránya.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy hétvégi napokon megéri néhány órával többet szánni a pihenésre.

Kiemelt kép: Thinkstock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik