Mozaik
Alt Áneu, 2019. augusztus 9.
A Catalunya La Pedrera Alapítvány által közreadott, 2019. augusztus 5-i kép egy két hónapos eurázsiai hiúzról (Lynx lynx) a Pallars Sobira katalán megyei Alt Áneu település közelében. A kölyök mintegy száz éve az elsõ, Pireneusokban született eurázsiai hiúz. A hegység mind spanyolországi, mind franciaországi részén kihaltnak tartották a vadmacskát, utoljára az 1930-as években látták ott a fajt. A vadvédelmi területen világra jött hiúzkölyök mindkét szülõje fogságban született a térségben, 2008-ban a kerültek a védett területre.
MTI/AP/Catalunya La Pedrera Alapítvány

100 év után először született ilyen állat a Pireneusokban

Nemrég még a kihalás szélén álltak.
Korábban a témában:

A Pireneusoknak mind a spanyolországi, mind a franciaországi térségében kihaltnak tartották a vadmacskát, utoljára az 1930-as években látták a fajt ezekben a hegyekben, írja az MTI.

A spanyol természetvédelmi központ szerdán tette közzé a hiúzkölykökről készült felvételeket, két hónappal az után, hogy fogságban megszülettek.A hiúzszülők is fogságban születtek Észak-Spanyolországban még az előtt, hogy 2008-ban a központba kerültek volna. A kölykök a természetvédelmi központ katalóniai Ált Aneu Pallars Sobirában lévő vadvédelmi területén született.

Az eurázsiai hiúz különbözik a kisebb ibériai hiúztól, amely nemrég még a kihalás szélén állt.

Elsősorban Észak-Európa és Szibéria erdeiben él. Egykor egész Európában elterjedt volt, a 20. század közepére azonban Közép- és Nyugat-Európa legtöbb országában kihalt. Napjainkra több helyen sikerült visszatelepíteni az erdőkbe. Testhossza 80-130 centiméter, súlya elérheti akár a 38 kilogrammot is.

Kiemelt kép: MTI/AP/Catalunya La Pedrera Alapítvány

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.