Mozaik

Megnyílott a világ legnagyobb kerékpárparkolója

A mélygarázs közel 13 ezer bicikli tárolására alkalmas.

Átadták a világ legnagyobb kerékpárparkolóját a hollandiai Utrechtben, a mélygarázs mintegy 13 ezer bicikli tárolására alkalmas – jelentette a helyi sajtó szerdán. Az eredetileg mintegy hatezer, a most lezárult bővítési munkálatok lezárulta után azonban immár 12 ezer 656 férőhelyes parkolót a 340 ezer lakosú város főpályaudvara alatt hozták létre.

Napenergia tölti a kéken világító kerékpárutat
A kerékpározás az egyik legkörnyezetkímélőbb módja az utazásnak, és köszönhetően ennek az éjjel világító bicikliútnak, az egyik legélvezetesebb is.

A háromszintes mélygarázs ezzel átvette a vezetést az eddigi csúcstartónak számító, 9400 férőhelyes tokiói létesítménytől. A parkolóban 480 helyet alakítottak ki teherbiciklik számára. A kerékpárosokat fényjelzések irányítják a legközelebbi üres parkolóhelyhez. A tárolás az első 24 órában ingyenes, utána napi 1,25 euróba kerül.

A hágai kormánykoalíciós megállapodás értelmében a következő években 100 millió eurót fognak fordítani a kerékpáros infrastruktúra javítására, a keretösszeget tavaly újabb 75 millió euróval egészítették ki. Hollandiában a vasút utasainak fele kerékpárral érkezik a vonathoz, de sokan arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak helyet biciklijüknek.

A holland statisztikai hivatal 2017-es adatai szerint az országban 22 millió kerékpár van, azaz egy háztartásra átlagosan három jut.

Kiemelt kép: Europress/ANP/AFP/Robin van Lonkhuijsen

Kerékpárút épül Budapest és a Balaton között
Mintegy 110 kilométer hosszúságú lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik