Mozaik

Az égben is lehet majd biciklizni Balassagyarmaton

A cél az, hogy a Nyírjes üdülőterület adottságait még jobban kihasználják a jövőben.

A Nyírjes a Nógrád megyei Balassagyarmat város üdülőterülete és jelentős értékekkel rendelkező természetvédelmi terület, ahol hat mesterséges tó, füvészkert és vadaspark is található.

Ezt a területet fejleszti Balassagyarmat önkormányzata. A beruházás eredményeként újdonságokkal gyarapodik  a Szlovákiával határos Ipoly-parti város, olvasható a turizmus.com oldalon.

UNESCO-elismerést kapott a nógrádi geopark
A tavaly nyári helyszíni vizsgálat eredménye a nemzetközi szervezet döntése.

Elsősorban olyan attrakciókat hoznak létre, amelyek valamilyen formában már működtek az 1970-1980-as években az üdülőterületen. Többek közt az autósoknak és a kerékpárosoknak negyven férőhelyes új parkoló épül, emellett vízi színpadot is kialakítanak, ahol koncerteket és más rendezvényeket  tartanak. Lesz játszóház és mesepark is. A projekt keretein belül már meglevő sétaösvényt is helyreállítanak, ezeket a kerékpárosok is használhatják.

A beruházás fő eleme a közösségi látogatóközpont létrehozása lesz, amelyet a hat közül a legnagyobb tó partján alakítanak ki, a jelenlegi rossz állapotú csónakház helyén.

Ezt a teret  több irányból is megközelíthetik majd a látogatók. A játszóháztól egy lombkorona sétány és függőhíd vezet majd a központhoz, ahol bisztrót nyitnak és egész évben meleg ételekkel is várják a vendégeket. Emellett kilátót építenek, valamint pihenőhely is lesz a kerékpárosoknak, zuhanyzóval, öltözővel és illemhellyel.

Egyedülálló attrakciónak ígérkezik a biciklisek égi pályája – ennek még csak angolszáz neve van: skybike –  amelyhez kétszáz méter hosszú drótkötélpályát építenek, s ezen a drótpályán lábbal hajtott függő kerékpárral tehetik majd meg a 400 méteres tó és erdő feletti kört.

A világon sok féle skybike pálya létezik, ez is egy variáció Fotó: Facebook/Travkod Sky Bike

A cél az, hogy a Nyírjes üdülőterület adottságait még jobban kihasználják a jövőben.

A fejlesztés várhatóan 2020-ban valósul meg. A későbbiekben az önkormányzat a Nyírjesben kívánja kialakítani Nógrád megye első és egyetlen szabadstrandját.

Kiemelt kép: Facebook/Travkod Sky Bike

Varsányban tisztelik az utakat, mert elvezetnek oda, ahova menni szeretnének
800 éves a Nógrád megyei mintafalu, amely élt, él és élni fog.
Olvasói sztorik