Mozaik

Magyar kutya a romkutatás új világbajnoka

Huszonnégy ország ötvenkilenc csapata mérte össze tudását szeptember 16-22. között a franciaországi Villejust-ben tartott 25. IRO Mentőkutya Világbajnokságon, amelynek romkutatás versenyszámában a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben versenyző Belényi Beatrix és hatéves malinoisa, Zen a dobogó legfelső fokára állhatott fel, olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

Magyarországot tíz kutya és vezetője képviselte a megméretésen, de csak kilencen álltak rajthoz, mert az egyik eb megsérült, így gazdájával visszaléptek a versenytől.

A hazai csapat tagjai rom- és területkutatás versenyszámban indultak, illetve valamennyien teljesítették az engedelmességet, fegyelmezettséget, ügyességet tesztelő pályát.

Zen, a győztes kutya és gazdája – Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A cikk szerint a körülmények nem könnyítették meg az összesen több mint száz versenyző dolgát: a viharos időjárás mellett a kutatásra váró erdős terület nagysága, illetve a romterület nehézsége is komoly feladat elé állította a versenyzőket – ahogy az egy valós katasztrófa esetén egyébként is lenne.

A verseny szeptember 22-én délután, a hivatalos eredményhirdetéssel ért véget. A világbajnokság legeredményesebb magyar versenyzője a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság színeiben induló Belényi Beatrix és hatéves malinoisa, Zen lett, akiket a romkutatás versenyszám abszolút győzteseivé koronáztak.

A nő, akinek kilenc újfoundlandi jelenti a boldogságot
Terápiás csapatként dolgoznak majd együtt a jámbor ebek.

Kiemelt kép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 

Olvasói sztorik