Mozaik

Baden kényeztető ízei a szilvaszószos császármorzsától a bécsi szeletig

Az osztrák konyha alapanyagai sokban megegyeznek a magyaréval.  

A Bécs melletti osztrák császári fürdőváros, Baden, csinos biedermeier stílusú villáival, elegáns utcáival, impozáns parkjaival az őszben is irigylésre méltó hely: mintha két fokozattal lassabb tempóra kapcsolt volna itt az élet. Október elején Beethoven kedvenc fürdővárosának legnagyobb parkjában még buján virágoznak a rózsabokrok, zöldellnek a dézsákba ültetett pálmák – meséltük róla korábbi írásunkban. Baden bei Wien azonban nemcsak városnézéssel csalogat, hanem wellness-szolgáltatásaival és gyógyszállodáival az asztalhoz is invitál.

Remek fürdőket találni Bécs felé menet

A 26 ezer fős város fejlődésének alapját a forró kénes források adták. Rádium tartalmú, kénes gyógyvízének köszönhetően Baden bei Wien az Osztrák-Magyar Monarchia legelőkelőbb gyógyüdülőhelye volt. A legrégebbi kénforrása a Casino épülete alatt található. Ma a vizet tizennégy forrás biztosítja, amelyek a legtöbb ként tartalmazzák Ausztriában. Ez a kiváló minőségű termálvíz szolgál számos gyógykezelés alapjául, mint például az iszappakolás, gyógymasszázs, kénfürdők és víz alatti gyógykezelések.

Kénes termálvízzel vár a Römertherme Baden

Baden gyógyvízét már rómaiak is ismerték (Aquae Pannoniae), de igazán népszerű a 19. század derekán lett. Akkoriban az egész Habsburg-birodalom arisztokráciája itt vezette le a fáradt gőzt.

A nyári hónapok alatt a Baden Thermal Part is rendelkezésre áll, mely a gyönyörű Art-Deco épületből közelíthető meg, egy szép medencével gyermekek számára és Ausztria legnagyobb “tengerpartjával”.

Kénes termálvize 14 forrásból ered, ezzel várja vendégeit a római közfürdőfürdő, a Römertherme Baden, amelynek építészeti különlegessége, hogy Európa legnagyobb összefüggő üvegteteje fedi be. A hagyomány és a modern wellness itt 3500 m2-en találkozik. A 19. század első felében épített pompás főépület körül ma változatos vízi- és szaunavilágot találni: medencék, szaunák, aroma- és eukaliptusz-gőzfürdők és só gőzfürdők, fitnesztermek és éttermek sorát.

Forrás: roemertherme.at

Hotel Schloss Weikersdorf: ha csendesebb kényeztetésre vágyunk

Mátyás király egykori várkastélya ma is áll Badenben, Weikersdorf-kastély néven. Exkluzív wellness-szállodaként működik, de kedvelt badeni esküvői helyszín.

Fotó: Pais-H Szilvia

Nem véletlenül, hiszen terasza Európa egyik legnagyobb, nyilvános, és ingyenesen bejárható rózsakertjére néz. A pazarul berendezett kastélyban középkortól kezdve egészen a modern korig minden építészeti stílust felfedezhetjük.

A szálloda története a 13. századig nyúlik vissza

Mátyás király után is számos uralkodó tudhatta magáénak a lenyűgöző középkori kastélyt, és csak 1975-ben nyitott ki hotelként. A Hotel Schloss Weikersdorf néven működő komplexum 2018-ban egy új szárnnyal is bővült. A kastély számos helyiségében Monarchia korabeli bútorokkal, festményekkel találkozhatunk. A négycsillagos hotelben 164 modern és vintage stílusú szoba várja a pihenni vágyókat, emellett 13 különböző rendezvényhelyszínt is kínálnak az épületben, helyszínt adva esküvőknek és céges rendezvényeknek.

Kilátás reggelivel – Fotó: Pais-H Szilvia

A szállodának saját 1000 négyzetméteres wellness-részlege is van

Még októberben is nyíló rózsákkal teli park szomszédságában, a Hotel Schloss Weikersdorf Residenz & Spa fürdőrészlegében igényesen kialakított, úszásra is alkalmas medencében, bio –és finn szaunákkal, aromás gőzfürdővel kényeztethetjük magunkat. Az ultra modern wellness részleg bárki számára igénybe vehető, nemcsak a szállóvendégek jöhetnek.

Fotó: Pais-H Szilvia

Különlegessége, hogy egy szál fürdőköpenyben, akár a szomszédos rózsakertben is napfürdőzhetünk, szauna után pedig kint a jéghideg hegyi patak vizében, kiépített mederben hűsölhetünk.

Szauna-szeánsz a szabadban – Fotó: Pais-H Szilvia

A Weikersdorf-kastély konyhája

De milyen is a hagyományos osztrák gasztronómia? Azért azt tudni kell, hogy az osztrák konyha igencsak tág fogalom, hisz ahány tartomány, sőt régió, annyiféle specialitással találkozhatunk. A monarchia időszaka a gasztronómia terültén is komoly nyomokat hagyott – ezért is van az, hogy számos általunk nemzetinek tartott osztrák étel nekünk magyaroknak is nagyon ismerős lehet…

(Fotó: Malina Adrienn)

Már a felhasznált alapanyagokban is rengetek közös nevezőre bukkanunk. A zöldségfélék közül a hagyma, a paprika, a paradicsom, uborka, a salátafélék, a gyökérzöldségek és a krumpli náluk is alapvetőek. A gombák – közülük is kiemelkedik a csiperke, a vargánya, a rókagomba –  is szerves részét képezik a konyhájuknak.

Mátyás király várából kialakított hotel éttermében például rókagombás csicseriborsó salátát kóstoltunk, leheletnyi tökmagolajjal – remek fogás ez annak, aki az esti órákban már könnyebb vacsorára vágyik:

Rókagombás saláta ((Fotó: Pais-H Szilvia)

Aki férfiasabb főételt szeretne

Annak melegen ajánlom az Esterházy-, vagy hagymás rostélyost, vagy a szalonnával, gombával, kapribogyóval gazdagított, pikáns mártással kínált Girardi-rostélyost is, amit a Weikersdorf-kastélyban szintén pazarul készítenek el.

Íme, a bizonyíték:

Fotó: Koczka Máté

Mondani sem kell, Ausztriában a sajtok, tejtermékek igen jó minőségűek. Stájerország sajtjai messze földön híresek. Mi is kóstolunk – halas, rákos és uborkás falatok mellett – kecskesajtos krémes finger foodokat is, pikáns karamellizált cukorral a tetején.

Finger good – Fotó: Pais-H Szilvia

Az eredeti osztrák császármorzsa

A legenda szerint egy felső-ausztriai kiránduláson kóstolta először Ferenc József császár a Kaiserschmarrnt vagyis császármorzsát. Bécs szomszédságában, Badenben ezt a desszertet szinte mindenütt langyos szilvakompóttal tálalják. A Zwetschgenröster félbevágott kékszilvából főzik, citrommal, szegfűszeggel, fahéjjal fűszerezik, és bármilyen morzsához készüljön az grízzel vagy épp túróval, kelt tésztákhoz, piskótához tökéletes.

Császármorzsa (Fotó: Pais-H SZ)

Az osztrák császármorzsába kizárólag búzalisztet tesznek, nem búzadarát. A tojásokat a készítéskor felverik, és mint egy vastag palacsintatészta, úgy sütik meg. (A receptet cikkünk végén megtalálható.)

Hamisítatlan osztrák kisvendéglő Badenben a Heuriger Österreicher

Akár egy balatoni csárda, vaskos tömörfa asztalokkal, hatalmas adagokkal, gusztusos tálalással – ilyen a Heuriger Österreicher, egy tipikus osztrák kisvendéglő.

(Fotó: Koczka Máté)

A leves itt mi más, mint húsleves palacsintatészta-metélttel.

Fotó: Koczka Máté

Főfogásnak Wiener Schnitzel, alias Schnitzli – vagyis a bécsi szelet járt, más néven borjú bécsi. Legendák övezte specialitásról van szó, amelynek főszereplője Radetzky marsall, aki Itáliából hozta magával a receptet. A tojásba, lisztbe, zsemlemorzsába forgatott, aranyszínűre sütött vékony borjúszelet bécsi – badeni körete pedig mi más is lehetne, mint egy kitűnő burgonyasaláta.

(Fotó: Koczka Máté)

Apropó: az osztrákok tökmagolajos krumpisalátáját marhahúsleves lével dobják fel, attól utánozhatatlan!

A rántott csirke a 18. század óta a bécsi konyha specialitása Wiener Backhendl néven. Csakis fiatal csirkéből készülhet, vajban sütik, és citromkarikákkal, friss zöld salátával, no meg némi petrezselymes főtt krumplival tálalva a legautentikusabb.

Saláták a bécsi szelethez a hagyományos kisvendéglőben – Fotó: Koczka Máté

A híres osztrák tésztafélékről, süteményekről, amelyekben szintén a magyar és a környező országok konyhái is tetten érhetőek, szintén ódákat lehetne zengeni! Mi itt az osztrák kisvendéglőben túrós rétest kóstoltunk.

Fotó: Koczka Máté

De ha a környéken kávéházban járunk, kihagyhatatlan a bécsi kuglóf (Gugelhupf) vagy a Sacher-torta. A máig titkos recept szerint készülő tortát az 1832-ben még csak 16 esztendős Franz Sacher készítette, de fia, Eduard tökéletesítette.

Mini válogatás az osztrák édességekből (Fotó: Pais-H Szilvia)

Tökéletes téli program lehet

Baden télen is tökéletes úticél: a város fürdői és a kiváló wellness-szállodák mellett számos túralehetőséget is kínál. Évről-évre meseszép karácsonyi vásárokat rendeznek itt, amikor is a középkori belváros keskeny utcácskáin jótékonysági hütték és kedves árusok sorakoznak.

Baden bei Wien Bécstől 26 km-rel délre, a magyar határtól 45 perces autóútra található. Tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető: Bécs szívétől Badenig egy kényelmes villamos közlekedik, nagyjából 1 órás menetidővel. Úgyhogy, kalandra fel!

Császármorzsa – ahogy Badenben is szeretik

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 egész tojás szétválasztva
  • 8,5 dkg finomliszt
  • 1,5 dl hideg teljes tej
  • 1-2 evőkanál rum
  • 1 evőkanál mazsola
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet só 5 dkg vaj
A hozzávalók – Fotó: Pais-H Szilvia

Elkészítése

A mazsolát 15-20 percre rumba áztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.

A tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval és a tejjel összekeverjük. A fehérjehab felét óvatosan beledolgozzuk, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, majd a hab másik felét, végül hozzászitáljuk a lisztet.

Forró serpenyőbe beleöntjük a tésztát. Pár perc elteltével négy darabra vágjuk. Az egyik oldalán már megszilárdul tésztát megfordítjuk, és tovább sütjük. Ha megsült, villával nagyobb darabokra szaggatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk.

Címlapkép: Koczka Máté

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik