Virágzó vidékünk

30 ezer rózsabokorral és pálmafákkal biedermeier csoda az őszi Baden

Ennyi babakocsis, jól öltözött nagymamát, kávéházak teraszán ráérősen üldögélő párt rég láttam. Baden, az osztrák császári fürdőváros, csinos biedermeier villáival, elegáns utcáival, impozáns parkjaival már csak ilyen hely: mintha két fokozattal lassabb tempóra kapcsolt volna az élet.

Szeptember végén Beethoven kedvenc fürdővárosának legnagyobb parkjában még buján virágoznak a rózsabokrok, zöldellnek a dézsákba ültetett pálmák. Igen, a pálmafák, itt, a Bécsi-erdő kapujában!

Fotó: Pais-H Szilvia

Baden biedermeier kastélyaival és parkjaival, Ausztria legnagyobb rózsaparkjával, békebeli hangulatával minden évszakban különleges élményt tartogat, megér pár lazulós napot. Nekünk, magyaroknak is, nem drágább, mint a közeli Bécs, és ha nincs időnk egy hosszabb wellness-hétvégét egy badeni luxus-kastélyszállóban, vagy a kénes-gyógyvizes fürdőjében eltölteni, városnézős-kirándulós napot bármely évszakban, most ősszel is betervezhetünk. A magyar határtól mindössze másfél óra autóútra (Bécstől 26 kilométerre) található ez a monarchiabeli biedermeier fürdőváros.

Fotó: Koczka Máté

Nem véletlenül választották Badent a Habsburgok is nyári rezidenciájuknak

Különleges atmoszféráját természeti adottságainak is köszönheti. Langyos szellő gondoskodik arról, hogy mindig friss legyen a levegő, a hegyek lábainál pedig védettebb és melegebb a klíma, mint Ausztria más tájain.

Pálmafák sora – Fotó: Pais-H Szilvia

A 25 ezer lakosú osztrák kisvárost még ma is belengi a Monarchia hangulata

Gyógyvízét már rómaiak is ismerték (Aquae Pannoniae), de igazán népszerű a 19. század derekán lett. Az egész Habsburg-birodalom arisztokráciája itt vezette le a fáradt gőzt. Akkoriban a legnépszerűbb, legdivatosabb üdülővárosnak számított.

Badennek magyar vonatkozásai is vannak: 1488-ban Aragóniai Beatrix magyar királyné Badenbe utazott, hogy meddőségét gyógyíttassa. Mátyás király egykori várkastélya ma is áll, Weikersdorf-kastély néven. Exkluzív wellness-szállodaként működik, kedvelt badeni esküvői helyszín.

Nem véletlenül, hiszen terasza Európa egyik legnagyobb nyilvános, és ingyenesen bejárható rózsakertjére néz. A pazarul berendezett kastélyban a középkortól kezdve egészen a modern korig minden építészeti stílust felfedezhetünk.

A Weikersdorf-kastély és rózsaparkja – Fotó: Pais-H Szilvia

I. Ferenc osztrák császár minden nyarat Badenben töltött és itt építette fel a nyári rezidenciáját. Az 1945. április 2-án végrehajtott bombázások során megsemmisült számos épület, így a Weilburg kastélynak is csak a homlokzata maradt meg. Az 1812-es tűzvész után a város egységes neoklasszikus, biedermeier stílusban épült újjá, mely a mai napig meghatározza a városképet. Baden aranykora egyébként az utolsó német-római császár, II. Ferenc (1792 – 1835) uralkodásának idejére esik.

Az utolsó magyar király, Károly, az első világháborúban a városban rendezte be főhadiszállását, 1945-től pedig a megszálló szovjet csapatok parancsnoksága rendezkedett be Badenben egy időre.

Mozart, Schubert, Weber is gyakori vendégnek számítottak. Később az operett- és valcerkirály Strauss és fia is sok időt töltött itt. Ahogy Beethoven is, aki nem kevesebb, mint 15 alkalommal tartózkodott Badenben, három ízben vette ki a Fő térhez közeli kétszintes házat. Állítólag itt írta 1821-ben a Missa Solemnis egyes részeit, és 1823-ban itt fejezte be a IX. szimfóniát.

Ebben a házban született az Örömóda – Fotó: Koczka Máté

Parkok rózsákkal, szobrokkal, szökőkutakkal és zenepavilonokkal

A Badeni Kaszinó szomszédságában találjuk a Wienerwald lejtőire felkúszó Fürdő parkot (Kurpark). Az 52 hektáros területén nyári koncerteket szoktak rendezni, számtalan művész és hős szobra ékesíti, de van itt egy kút, egy templom és egy nosztalgikus parki kávézó is. A kert néhány trópusi növénynek is otthont ad.

Fotó: Pais-H Szilvia

A pálmafák mellett még az őszben is csodaszép olajfákat látni.

Fotó: Pais-H Szilvia

A szomszédos kaszinó mind a mai napig kedvelt szórakozóhelye az osztrák felső tízezernek. A sétálóutca és a Fő tér érintésével a kaszinóig tartó területen egyébként minden évben karácsonyi vásárt rendeznek, éppen ezért, egyszer érdemes idelátogatni télen is.

Virágóra (Fotó: Pais-H Szilvia)

Nála kisebb a nyolchektáros Doblhoffpark, ahol tavasztól őszig 30 ezer rózsabokor nyílik 175 virágágyásban, 7,5 hektár területen. Több, mint 600 rózsafajta virágzik júniusban, majd októberben újra. Minden évben júniusban tartják a badeni rózsafesztivál, amit koncertekkel, túrákkal és virágkötő műhelyekkel ünnepelnek.

(Fotó: Pais-H Szilvia)

A hatalmas parkban látunk gyógynövényekkel díszített ágyásokat, de közösségi kerteket is, magas ágyásokkal, virágzó gyógynövényekkel és zöldségekkel, amelyet helyiek gondoznak.

Himnusz a Földhöz – Antarktiszi fotók Baden tavában

A nyári és őszi szezonban azonban nem csak illatozó rózsái miatt érdemes Baden parkjaiban sétálni, hanem azért is, mert évek óta (júniustól-októberig) az egész belváros egy gigantikus szabadtéri galériává alakul át. 7 kilométeren át híres fotográfusok – sokszor World Press Photo győztes – képei között sétálgathatunk.

Kortárs fotóművészet a rózsák között – Fotó: Pais-H Szilvia

A “La Gacilly- Baden” fotófesztivál idei tematikája a „Himnusz a Földhöz” címet kapta. A badeni belváros homlokzatairól, a parkok fái alatt, a tavon elhelyezett installációkon a Föld megannyi szépsége és embertelen kizsákmányolása jön velünk szembe.

Fotó: Pais-H Szilvia

Megrendítő és elgondolkodtató látványt nyújt például, ahogy a Doblhoffpark tavában, mint jégtáblák, az olvadó antarktiszi jéghegyekről készített sokkoló fotók figyelmeztetnek a világ egyik legnagyobb közelgő katasztrófájára. Philippe Bourseiller megafotói között békésen lubickolnak a kacsák…

(Fotó: Pais-H Szilvia)

A kaszinónál Spike Walkers felnagyított felvételei az életről, ahogy az a mikroszkóp alatt látható. Egy másik közeli helyszínen Thomas Pesquets alkotásait kapjuk a Földről, melyeket akkor készített, amikor 196 napig asztronautaként az ISS nemzetközi űrállomáson bolygónk körül keringett. Brent Stirton fotósorozata pedig az afrikai faültetéseket dokumentálta.

Fotó: Pais-H Szilvia

Az egyik legmegrázóbb képsorozat Fausto Podavini olasz fotós munkája,  The end of a world címmel.  Hét éven át örökítette meg, mit tett a civilizáció, benne egy vízierőmű az Etiópia déli részén található Omo- völggyel.  Egyike volt azoknak a legendás helyeknek, amelyek már régóta elbűvölték a fotósokat, utazókat és kalandorokat.

Plakát méretű képek Badenben – Fotó: Pais-H Szilvia

Az olasz fotós hat éven át fotózta, hogy a gátépítés, a folyó természetes folyásának megváltoztatása milyen hatással lett a helyi tájra és a lakókra. Ez alatt a 240 méter magas erőmű megduplázta Etiópia villamosenergia-termelési adatait. Ennek azonban hatalmas ára volt: jelentős földrajzi, kulturális és ökológiai zavarok.

Fotó: Pais-H Szilvia

A 7 km-es gigantikus szabadtéri kiállítás már csak pár napig látható Badenben, de érdemes lesz odafigyelni rá – ugyanis jövő nyáron új tematikával jelentkezik.

Baden bei Wien wellness-szolgáltatásaival  és gyógyszállodáival az asztalhoz is invitál – de erről majd egy következő cikkünkben mesélünk.

Kiemelt kép: Pais-H. Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik