Mozaik

Európa legcsodálatosabb kastélyait télen is látni kell

Minden évben turisták százezrei lepik el a legfenségesebb európai kastélyokat. Bár a hatalmas erődítmények minden évszakban csodálatos látványt kínálnak, télen mesevilágba röpítik a látogatókat. Képzeletbeli időutazást tehetünk gyermekkorunkba, amikor a tévé képernyői előtt a meséket bámulva gondolkoztunk azon, milyen is lehet élőben a boszorkányok és a sárkányok lakhelye, ahol egykor nagy csatákat vívtak egymással őseink.

Éppen ezért összeszedtük a télen leggyönyörűbb látványt kínáló kastélyokat a teljesség igénye nélkül.

Neuschwanstein kastély

Unsplash/Nico Benedickt

A 19. században épült kastély valójában egy palota a bajorországi Hohenschwangau városa felett. Hogy mi a különbség? Egy kastélyt mindig a védekezés céljából építettek, míg a palota egy királyi rezidencia. Korábban itt is két kastély állt egészen addig, míg II. Lajos bajor király le nem romboltatta azokat és építtetett egy otthont saját magának. Európa leglátogatottabb erődje, csak nyáron naponta hatezren fordulnak meg itt.

Hohenzollern kastély

Thinkstock

A németországi Baden-Wuerttemberg városában található kastély eredetileg egy erőd volt a XI. században, ehhez építettek később várat, majd semmisítették meg, építették újra és tették tönkre örökre. A most is álló kastély alapjait az 1800-as években tették le.

Alcazar kastély

Thinkstock

Állítólag a Madrid mellett, a Guadarrama-hegységben épült kastély az egyike azoknak, amelyek inspirálták Walt Disney-t a rajzfilmjei helyszínének megálmodásában.

Bourscheid Kastély

Unsplash/Marc Marchel

A luxemburgi csoda a Sauer folyó felett 150 méterrel magasodik. Körülbelül Krisztus után 1000 környékén épülhetett.

Bledi kastély

Thinkstock

A szlovéniai Bledi-tó leginkább a sziget közepén álló templom miatt vált híressé, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a mögötte húzódó sziklás hegységben van Bled kastélya. 1011-ben épült és ez az ország legidősebb vára.

Lichtenstein kastély

Wikimedia Commons

A nevében ellentétben a kastély Németországban található a Sváb Alpokban. 1842-ben épült, és csakúgy, mint sok más társa, ez is más, korábban lerombolt kastélyok helyén áll.

Oberhofen kastély

Pinterest

A svájciak semmit nem bíznak a véletlenre, és még a kastélyaikat is a legkorszerűbb technikákkal húzzák fel.

Eltzi vár

Facebook/Burg Eltz

Egy újabb szépség Németországból. Még a XII. században építették meg, máig egy család birtokolja, akik 33 generációval ezelőtt éltek itt.

Predjama-vár

Thinkstock

Szlovénia egyik gyöngyszeme, amit egy barlang szájában építettek még a XIII. században.

3 ezer éves kastélyt találtak egy török tó mélyén
Az ősi romokról szóló helyi legendák alapján tárták fel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik