Virágzó vidékünk

Iszkaszentgyörgy a legjobban dübörgő magyar falu

A falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért kapott rangos díjat a település.

„Átfogóan gondolkodni” mottóval az idén hetedik alkalommal hirdette meg a belügyminiszter a Magyarországi Falumegújítási Díj 2017 pályázatot. A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság „A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezés a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2017” megnevezésű elismerést a Fejér megyei Iszkaszentgyörgynek ítélte.

Iszkaszentgyörgy

Iszkaszentgyörgy a rendszerváltozás után elindult egy olyan úton, amelyen a település helyi identitását erősítő beruházások és humán programok kerültek a fókuszba. Pályázatukban hangsúlyosan szerepelt az óvoda folyamatos korszerűsítése, az általános iskolai programjaik, a kastély és az IKSZT művelődési kínálata, az erőteljes testvértelepülési kapcsolatok. Bemutatták azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket az önkormányzat a lokálpatriotizmus erősítése érdekében végez, hogy Iszkaszentgyörgy a Székesfehérvár környéki települések között a legvonzóbb település legyen, egyrészt megtartva a mostani lakóit és a fiatalokat, másrészt ode vonzva azokat a jószándékú embereket, akik Székesfehérvár környékén kívánnak letelepedni és szorgos munkával boldogulni.

Mint ismeretes, a pályázat célja azoknak a települési közösségeknek a felkutatása volt, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik falufejlesztési munkájukat, és a leginkább méltó módon képviselhetik hazánkat az Európai Falumegújítási Díj 2018 pályázaton.

További díjazásban részesült:

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2017

Deszk (Csongrád), Dunakiliti (Győr-Moson-Sopron), Nagyvázsony (Veszprém), Panyola (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Tetétlen (Hajdú-Bihar), Varsány (Nógrád)

Csúcsformában húzzák a falu szekerét Varsányban
Egyre élhetőbb Varsány, a sokak által mintafalunak nevezett Nógrád megyei település.

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2017

Biri (Szabolcs-Szatmár-Bereg), Csomád (Pest), Jakabszállás (Bács-Kiskun), Visonta (Heves)

Az ünnepélyes díjátadóra Nagypáliban (Zala megye), a 2015 évi pályázati kiírás győztesénél kerül sor.

Magyar csoda Zalából: Nagypáli, a megfiatalodott ökofalu
Nagypáli újkori sikertörténete 1996 novemberében kezdődött.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik