Mozaik

Sissi is sétálhatott az 546 éves bükkfa alatt Ausztriában

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában.

Egy olasz kutatócsoport rábukkant Európa legöregebb, 546 éves bükkfájára Ausztriában. A bükkfamatuzsálem a Kalkalpen Nemzeti Parkban áll, amely Felső-Ausztria déli részén található, a stájer határ mellett, írja az MTI.

Hős fa, melyhez II. Rákóczi Ferenc is kikötötte a lovát
A ziliziek büszkesége az igazi túlélő fa.

Az olasz kutatócsoport a fa évgyűrűinek vizsgálatával állapította meg, hogy a famatuzsálem eredete 1474-ig vezethető vissza, így ez a fa csaknem 20 évvel idősebb az eddig a legöregebbnek tartott bükkfánál, amely szintén a Kalkalpen Nemzeti Parkban él és 528 éves.

Mindebből adódóan példáulElisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, azaz Sissi – aki máig nagy tisztelet övez hazánkban -, Ausztria egykori császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja is sétálhatott és pihenhetett az öreg fa árnyékában.

Az évgyűrűk vizsgálatánál egy kis lyukat fúrtunk a fa törzsébe, hogy mintát vegyünk belőle. A mintát elemeztük, a lyukat pedig betömtük

– mondta el Franz Sieghartsleitner, a park szóvivője, aki szerint a mintavétel nem károsította a fát.

A fák a harkályok ütötte lyukakat is elviselik

– indokolta a szakember.

A nemzeti park területén egyébként 30 erdőtársulás található és 800 forrás fakad. Sok ritka növény- és állatfaj él a park területén: 80 fészkelő madárfaj és 1600 pillangófaj, a 30 emlősfaj közül meg kell említeni a hiúzt és a barna medvét.

A Park mintegy 20 ezer hektáros területen fekszik, ennek egy ötezer hektáros része 2017-ben az öreg bükkfaerdőségei miatt került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Kiemelt kép: Pixabay.com

10 varázslatos fa a nagyvilágból
Igazi természeti csodák.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik