Mozaik

Szenteste született a magyarok szomorú királynéja

Imádták a magyarok és kevésbé szerették az osztrákok. Erzsébet, a szép császárné máig nagy szeretetnek örvend hazánkban.

179 évvel ezelőtt megszületett egy kis hercegnő Bajorországban. Azon túl, hogy szenteste jött a világra, egy foggal született, amit egyértelműen nagy szerencsének tartottak akkoriban.

Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach, vagyis Sissi harmadik volt a testvérek sorában, őt még 5 gyermek követte a hercegi családban. Gondtalan gyermekkora volt a bajorországi Possenhofenben, ahol egyedül nővére, Ilona nevelkedett szigorúan,hercegnőhöz méltóan, hiszen őt császári hitvesnek szánták. Ám a sors közbeszólt, Ferenc József beleszeretett bájos unokahúgába és 1 év múlva feleségül is vette.

Mindez gyökeresen változtatta meg a szabadsághoz szokott Sissi életét. Folyamatos összetűzések a császári udvarral, anyósával, pletykák és viszályok szegélyezték életét. A szerelem sem tartott örökké, így a szépséges császárné boldogtalanul élte életét aranykalitkájában. Vonzalma a magyarok iránt legendás, máig nagy tiszttelet övezi hazánkban Ausztria egykori császárnéját, Magyarország és Csehország királynéját, aki egy merénylet áldozata lett.

Mikszáth Kálmán meghatóan búcsúzott:

… az érzésekben ott él és mint bizonyosság él az a tudat, hogy ez a szent asszony örködött a nehéz órákban Magyarország fölött, hogy az ő szivéből, melyet most átvert a gyilkos tőre, fakadtak ki elsőbben azok a sugarak, melyek most elöntenek fényükkel, melegükkel. A másik szőke asszony az isten anyja, akinek az alakja a pénzeinkre van verve, csak édestestvére ennek a mi érzéseinkben. Egyforma rangban él a kettő a hármas halom és kettős kereszt országában.

Kapcsolódó anyag: Karácsonyi éjféli mise: a hiedelem szerint megnyílnak a titkok és feltárul a jövő

Néhány érdekesség a szép Sissiről

  • Nem igaz, hogy nem volt foga. Gondosan ápolta fogait, ám az idő múlásával neki is lettek rossz fogai.A Sisi-filmek főhősét alakító Romy Schneider apai nagymamája, Rosa Albach-Retty, aki maga is színésznő volt terjesztette el azt a pletykát, miszerint az idősödő Erzsébetnek műfogsora volt.
  • Karácsonykor is adakozni kellett gyermekinek. Mária Valéria, ha sétálni ment, mindig vitt magával édességet, amit a környék gyerekei között osztott szét.
  • Ő építette a Hofburg első modern fürdőszobáját.
  • Tornatermet rendezett be a lakosztályában.
  • Szenvedélyesen szerette a gyógynövényeket, az állatokat. Rajongott a természetért, a természetes dolgokért.
  • Gyűjtötte a szép lányok, asszonyok fotóit.
  • Az őt meggyilkoló Luigi Lucheni nem is tudta kit ölt meg. Számára az volt a fontos, hogy magas rangú embert gyilkoljon meg.
  • Számos filmben feldolgozták életét. A legismertebb, Romy Schneider által megformált filmben egy elég idealizált kép mutatkozott meg a királyné életéről. A színésznő nem is válltata a 4 részt. Később, még egyszer a boldogtalan császárné bőrébe bújt, de ragaszkodott a valós életének megformálásához

Szépségét óvta, ezért aztán számos fürdőt vett. Leghíresebb gyógynövényes fürdőjenek receptjét a mai kor hölgyei is használhatják.

Fél-fél maréknyi a következőkből: kamilla, borsmenta, rozmaring, levendula, zsálya, hársvirág, édeskömény, szénavirág. Fél csésze méz, víz  A gyógyfüveket forrásban lévő vízbe dobjuk, majd egy órát állni hagyjuk, ezután lecsepegtetjük, leszűrjük, kinyomkodva a folyadékot a gyógyfüvekből, majd a folyadékot mézzel elkeverve a fürdővízbe öntjük.

Címfotó: erzsebetkiralyne.mindenkilapja.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik