Mozaik

Hullócsillagokkal érkezik a karácsony

Az Ursida meteorraj vonul át az égbolton december 22-23-án éjjel.

Az Ursidák meteorjaival találkozhatunk december 22-éről 23-ára virradó éjjel, ami ebben az időszakban megszokott égi jelenség Földünk felett.

Idén nem lesz túl erős ez a raj, maximuma idején is csak óránként öt, viszonylag lassú hullócsillagot láthatunk belőle, írja a National Geographic.

Ennek ellenére érdemes majd pásztázni az égboltot, hiszen holdmentesen jó esélyünk lesz megfigyelni őket.
És bár az érkező hullócsillagok száma idén nem túl magas, tehát meteorzápornak talán nem nevezhetjük őket, de kárpótolhat ezért az a tény, hogy egész éjszaka, akár már kora este is megfigyelhetjük őket az égbolton.

Hamarosan fénylő üstökös és meteorraj tűnik fel égbolton
A csillagászat iránt érdeklődőknek a december is ígér érdekességeket.

A meteorok radiánsa a Kis Göncöl (hivatalos nevén Kis Medve) csillagkép közelében van, ám a hullócsillagok az égen bárhol feltűnhetnek.

Radiáns

A radiáns az a pont az égbolton, ahonnan egy meteorraj tagjai érkezni látszanak. Amikor a Föld légkörébe érve megfigyeljük őket, az egy irányból párhuzamosan érkező meteorokat úgy látjuk, mintha egy pontból indulva, de a szélrózsa minden irányában haladó kis fénycsíkok lennének. A jelenség hasonló a vasúti sínekhez, amelyek egymással párhuzamosak, de látszólag mégis egy pontban futnak össze a horizonton.

A meteorok radiánsa hajnal előtt áll majd a legmagasabban, ekkor érkezhet a legtöbb hullócsillag is a rajból, és idén összeköthetjük megfigyelésüket a hajnali Mars-Hold együttállással.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

12 lélegzetelállító kép a sarki fényről
A legjobb hely a látványos színek és minták megtekintésére Norvégia.
Olvasói sztorik