Mozaik

Ausztráliai bozóttűz: több állatfaj kihalhat a Földről

Pat Hodgens ökológus a közelmúltban vadkamerákat helyezett el az ausztráliai Kenguru-szigeten, hogy megfigyeljen egy ritka erszényescickányfajt, ami sehol máshol nem él a bolygón.

Az elmúlt napokban viszont lángokba borult a sziget, és nemcsak a kamerák, hanem valószínűleg a legtöbb erszényescickány is a hamu martalékává vált, írja a Guardian.

A tűz leginkább a bozótosban terjedt, ahol ezek az állatok élnek. Az élőhelyük megtizedelődött

– mondta a lapnak Hodgens.

Sarah Legge, az Australian National University professzora szerint a Kenguru-szigeten pusztító tűz erejét alábecsülték, a terület sorsa pedig jól szimbolizálja, hogy mi történik Ausztrália keleti részén.

PETER PARKS / AFP / Europress

Mint fogalmazott, több tucat veszélyeztetett faj érintett a katasztrófában, és sok esetben a teljes állományuk elpusztulhatott.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a hónapok óta tartó, példátlan és intenzív tűz biztosan a kihalás szélére sodor több állatfajt. A tragikus esemény évtizedekkel visszaveti a környezetvédelmi törekvéseket, amelyekből bizonyos fajok már nem fognak tudni felépülni.

Olyan, mintha elérkeztünk volna ahhoz a fordulóponthoz, amit a klímaváltozás következményeként jósoltak. Egy eddig ismeretlen területen mozgunk

– magyarázta Legge.

Néhány állatfaj kihalása tehát gyakorlatilag biztosra vehető, de erről csak akkor tudnak majd megbizonyosodni a tudósok, ha véget ér a nyár és vele együtt a tűzszezon is. Erre a sorsa juthat több ritka erszényesmókus-, erszényespele- vallabi- és potorófaj is.

A bozóttüzek egyébként nemcsak állatok százmillióinak a halálát okozzák, de elindítanak egy úgynevezett éhezési folyamatot is. A madarak nem találnak majd táplálékot a fákon, a talajlakó állatoknak pedig muszáj feljönniük a felszínre, ami számukra életveszélyes a ragadozók miatt.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik