Mozaik

Vadludak ezrei menekültek Tatára a környékbeli tűzijátékok elől

16 éve nem láttak ilyen újévi jelenséget az Öreg-tavon.

Újév hajnalán 5800 lúd volt látható a tatai Öreg-tavon, ami 1200 madárral több, mint a szilveszteri 4600 vadlúd a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület megfigyelői szerint, írja a tata.hu.

16 éve nem volt rá példa – utoljára 2003-ban -, hogy a szilveszteri tűzijátékozást követően nemhogy csökkent, hanem nőtt a ludak száma az Öreg-tavon. Ez annak köszönhető, hogy az 5 kilométerre lévő Ferencmajori-halastavakról is iderepültek a vadludak, melyek Naszály és Szomód tűzijátékaitól riadtak meg. Sok százzal megnőtt a vadrécék száma is. A tavon éjszakázó sirályok harmada viszont elhagyta az Öreg-tavat.

Egymillió forint értékű madarak csapódtak a Tatára érkezett nyolcezer vadlúdhoz
Vörösnyakú lúdból jellemzően november 5-e környékén szokták észlelni az első példányokat.

Az önkormányzat 2018-ban teljes tűzijáték-tilalmat vezetett be a városban. A helyi rendelet értelmében november 1. és február 28. között az itt telelő vízimadarak nyugalma érdekében a város csaknem teljes belterületén és a külterület egy részén is tilos a tűzijátékok használata. A sikerben kulcsfontosságú volt, hogy mind a városi rendőrkapitányság járőrei, mind az MME és más zöld szervezetek önkéntesei a halászati őrökkel és a polgárőrséggel együtt az egész éjszaka során együttműködtek és biztosították a nyugalmat.

A tatai tűzijáték-tilalom betartatása még hagy kívánni valót maga után, de már sokkal kevesebb tűzijátékot használtak a városlakók, mint korábban. Ennek köszönhető, hogy az Öreg-tavon gyülekező vadludak nagyon nagy százaléka itt maradt.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

20 ezer vadlúd már megérkezett Tatára
Megdőlhet a tavalyi rekord: idén is élő közvetítésben nézhetjük az Öreg-tó életét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik