Virágzó vidékünk

Rejtett pincét találtak a tatai Esterházy-kastélyban

Császárok is megfordultak a „Magyar Weimarnak" nevezett kisvárosban.

A tatai Esterházy-kastély rendkívüli történetét is bemutatják majd élményszerű kiállításon, miután jövőre átadják a nyilvánosságnak a teljesen felújított épületet.

Az építési munkák még idén befejeződnek, 2020 derekára a kiállításokat is berendezik.

A felújítási munkák 95 százalékban már most készen vannak a turizmus.com cikke szerint. A Nemzeti Kastélyprogram keretében zajló programból még többek között a restaurálások utolsó fázisa, továbbá a kert- és tájépítészeti munkák maradtak hátra.

Ez az ország legdrágább eladó barokk kastélya
Baranya megye legelegánsabb homlokzatú, műemléki védelem alatt álló barokk kastélya várja új gazdáját.

A helyreállítási munkálatok alatt egy rejtett pincét is felfedeztek fel – a kulcsát is megtalálták –, míg a kastély szervizfolyosóján egy kőmedencét tártak fel. Előkerültek a régensi ház feltételezett maradványai.

I. Ferenc császár, I. Ferenc József császár és II. Vilmos német császár is járt a kastélyban.

Mint a portál írja, az angolparkot 1783-tól Esterházy (IV.) Ferenc gróf kezdte el kialakítani a Cseke-tó partján és egy kiskastélyt is emeltetett itt. A tatai parkban kerti mulatságokat és vízi ünnepélyeket tartottak, az Esterházy család pedig Tatát a magyar lovassport egyik fellegvárává tette. A 19. század elején a sok itt élő művész miatt „Magyar Weimarnak” is nevezték a kisvárost.

Kiemelt kép: Bodnár Boglárka/MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik