Mozaik

28 ezer tulajdonosa van egy francia kastélynak

Összefogásra volt szükség.

Sok ember összefogásának köszönhetően tudja fogadni látogatóit egy várárokkal körülvett, kőtornyos, fenyegető tölgyfaajtós tündérkastély, írja az MNN.

30 ezer forintért kibérelhető a mesebeli olasz kastély
A kastély évtizedekig elhagytott volna, a romokban kutyák és bárányokkal aludtak, mára viszont egy igazi ékkő.

A Château de la Mothe-Chandeniers Franciaországban Les Trois-Moutiers városában található. 2017-ben több ezer internetes felhasználó vásárolta meg.

Jelenleg 115 országból közel 28 ezer ember társtulajdonában áll, akik átszámítva körülbelül 16.500 forintért vettek résztulajdont a kastélyból.

A 13. században épült kastélyt egy 1932-es tűz az enyészet martalékává tette, elhagyatottá vált. A részvényesek úgy döntöttek, hogy nem állítják helyre a vár eredeti állapotát, hanem élő romnak hagyják, azonban számos fejlesztést hajtottak végre, többek között új mosdók épültek a látogatók részére, stabilizálták a kőfalakat és a tető is megújult.

A Chateau La Mothe-Chandeniers fénykorában Fotó: Wikipedia

Körülbelül 1200 tulajdonos önkéntes munkával eltakarította a törmeléket, megnyírta a sövényt és előkészítette a kastélyt a látogatók fogadására. Kastélytúrák kezdődtek, a szervezők azt remélik, hogy 2021-re 50 ezer turistát, 2022-re pedig több mint 70 ezer turistát fogadnak majd.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Château La Mothe Chandeniers 🏰 (@cmchandeniers) által megosztott bejegyzés, Aug 15., 2019, időpont: 9:55 (PDT időzóna szerint)

A 13. század elején épült Château de la Mothe-Chandeniers eredetileg a Bauçay család, Loudun urainak erődítménye volt. Az angolok kétszer vették át a középkorban, majd később átalakították a francia arisztokrácia találkozóhelyévé. Ennek eredményeként a francia forradalom alatt ismét megsemmisítették. 1809-ben egy gazdag, François Hennecart nevű üzletember vásárolta meg a várat, ám egy évszázaddal később ismét elhagyták azt, miután a tűz 1932-ben a kastély belsejét nagyrészt megsemmisítette, ideértve a ritka könyveket, az ősi kárpitokat és az antik bútorokat is.

Véleményünk szerint alapvető fontosságú, hogy a Château de la Mothe-Chandeniers-t zöld környezetben tartsuk. Szeretnénk, ha továbbra is egyedülálló kastély maradna a világon, ahol az örökség és a természet összekeveredik. Alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a látogatók biztonságosan beléphessenek és körbejárva elmélázhassanak a természet nagyszerűségén. Egy kastély az emberek képzeletében mindig romantikus, igyekszünk a varázslatot megtartani

– mondják a túra szervezői.

Csipetnyi Versailles egy magyar kastélyban
Szépség, hagyomány és csábítás.

Kiemelt kép: Facebook

Olvasói sztorik