Mozaik

Túl melege van a medvéknek ahhoz, hogy téli álmot aludjanak

Problémái vannak a téli álommal több medvének is a Szinevéri Nemzeti Park rehabilitációs centrumában Ukrajnában, írja az MNN.

A medvék természetüknél fogva általában a telet átalusszák, de a centrum legutóbbi Facebook-posztja szerint mostanáig mindössze három lakójuk vonult el aludni.

Az insomnia oka feltehetően az ilyenkor szokatlan meleg lehet. A térségben egyelőre csak egy hétig volt igazán hideg, az is még december elején. Ekkor hajtotta álomra a fejét a három már említett medve, Benya, Duriy és Potapich. De a másik 29 ragadozó továbbra is ébren van és türelmesen várnak a hidegre.

A Szinevéri Nemzeti Parkban december közepén még 10-12 Celsius-fokot mértek, ami jóval magasabb az elmúlt évekhez képest, amikor -2.3 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet. Ez a mostani inkább hasonlít az áprilisi időjárásra, amikor már ébredezni szoktak.

A medvék téli álma más emlősfajokkal ellentétben egyébként nem jár hibernálással.  Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább.

Az álom hossza nagyban függ attól, hogy milyen fajról beszélünk, ugyanakkor egy friss kutatás szerint Celsius-fokonként hat nappal rövidíti le ezt az időszakot a felmelegedést.

A 2018-2019-es télen egyébként a centrum összes medvéje átaludta a telet.

Félelmetes medveharcot vettek videóra egy finn erdőben
Hanggal érdemes nézni a felvételt.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik