Mozaik

51 évvel ezelőtt adta utolsó koncertjét a Beatles

A koncertről felvétel is készült, amit a későbbi, Let It Be néven kiadott dokumentumfilmben használtak fel.

51 éve, hogy a Beatles megtartotta utolsó nyilvános koncertjét. Ez éppen az Apple Corps épületének tetején történt Londonban és amiről azt mondják, hogy előfutára volt a csapat egy évvel későbbi felbomlásának.

Csipetnyi történelem

  • Az 1960-ban alakult The Beatles alig 2-3 év alatt azelőtt soha nem látott rajongói őrületet váltott ki világszerte.
  • Az igazi  „Beatlemánia” Nagy-Britanniában kezdődött 1963. októberében, ekkor közvetítette először a televízió a londoni koncertjüket.
  • A Beatles iránti rajongás 1964 elejére átterjedt Észak-Amerikára és az együttes hamarosan világszerte népszerű lett.
  • Öt év alatt korai sikereik kétségtelenül egyszerű zenéjét (mint a „She Loves You” és az „I Want to Hold Your Hand”)  igényes dalokká fejlesztették. Dalaikat ők írták, feszegették a stúdiók felvételi lehetőségeinek határait, minden lemezük új, addig példa nélküli hangzásvilágot ért el.
  • Az együttes mindössze 10 évig volt aktív, mégis felforgatták a zenei világot.

Sikerek sorozata

  • A világ legsikeresebb előadói, miután az EMI becslése szerint több mint egymilliárd lemezt/CD-t/kazettát adtak el világszerte.
  • Ők kapták a legtöbb platinalemezt (egyedül az Egyesült Államokban tizenhármat) Több listavezető számuk volt, mint bármely más együttesnek (Ausztráliában 23, Hollandiában 23, Kanadában 22, Norvégiában 21, az Egyesült Államokban 20, Svédországban 18).
  • Érdekes módon még több daluk bekerülhetett volna ebbe a pozícióba, nem egy esetben ugyanis egymással versenyeztek. Például a “Penny Lane”-t és a “Strawberry Fields Forever”-t egyszerre, „dupla A-oldalas” kislemezként adták ki, ami az értékesítési adataik és a rádióidő megosztását okozta a két dal között. Még így is elérték a lista második helyét.
  • Több listavezető nagylemezük volt, mint bármely más zenekarnak (az Egyesült Államokban 19, az Egyesült Királyságban 15)
  • Ők töltötték a legtöbb időt a slágerlisták élén (174 hetet az Egyesült Királyságban, 132 hetet az Egyesült Államokban)
  • Övék – a megjelenést követő első heti eladások alapján számítva – a legsikeresebb dupla album (az Anthology 1-ből 855 473 darabot adtak el 1995. november 21. és 28. között) Slágerlista-helyezések tekintetében Lennon és McCartney a legsikeresebb dalszerzők. ( Forrás: wikipedia)

A vég kezdete

A 60-as évek végére a zenekar tagjainak érdeklődése más és más irányokba fordult, és a rajongók előtt a mai napig sem tisztázott, hogy a sok nézetkülönbségnek Yoko Ono volt-e az oka vagy a nagyon eltérő személyiségek, célok, esetleg Brian Epstein, a menedzserük halála, 1967-ben.  Ő volt ugyanis az, aki összefogta őket, továbbá az is érződött, hogy a tagok kezdik kinőni a zenekar kereteit.

McCartney minden igyekezetével próbálta összefogni az együttest. Így jelenhetett még meg az utolsó koncert után az Abbey Road (1969) és a Let It Be lemezük (1970). A Beatles hivatalosan 1970-ben oszlott fel, de már a megelőző években is érezhető volt a tagok között a feszültség.

A Beatles visszatérő élő fellépése, ami végül az utolsó is lett

A csapat tetőkoncertje talán a csúcspontja volt annak a projektnek, amit Get Back-ként neveztek és az lett, aminek szánták: visszatérés a rock gyökereihez és egy kísérlet a Beatles egységének megtartására, amit az üzlet és a személyes ellentétek szétzilálással fenyegettek.

Az élőkoncertre a saját irodaházuk tetején került sor 1969. január 30-án.  Összesen 42 percig zenéltek, ebből egy 22 perces koncertfilmet vágtak össze. A koncerttel gyorsan megmozgatták a környéket, a bejelentések hatására kiérkeztek a rendőrök is. Miután a koncert nem volt bejelentve így kénytelenek voltak lekapcsolni az áramot. Mielőtt ezt megtették volna, megvárták, hogy az éppen játszott dalt (Get Back-et) befejezze a zenekar.

Lennon a következőkkel zárta a fellépést a tőle megszokott keserédes humorral fűszerezve:

A saját magunk, azaz a zenekar nevében is szeretnék köszönetet mondani és remélem, átmentünk a meghallgatáson.

Ez egy olyan megjegyzés volt, amivel Lennon a Beatles indulásakor elszenvedett sikertelen meghallgatások sorozatára utalt és figurázta ki azokat.

A koncertfilm hivatalosan soha nem jelent meg, de hozzáférhetünk online. A Let It Be filmet végül 1970. május 13-án mutatták be az amerikai mozik, az Egyesült Királyságban pedig egy héttel később, május 20-án.  Ebből egy óra a stúdiómunkát örökíti meg és a végén húsz percnyi látható a tetőkoncertből.

Az album, ami ugyanezt a címet viseli  az 1969 elején felvett hanganyagokból állt össze, de a produceri munkát nem vállalta George Martin, miután ezt már nem tartotta Beatles-albumnak, inkább csak egy bizonyítéknak az együttes széteséséről.

Bárhogyan is volt, azt talán elmondhatjuk, hogy  a Beatles tagjai mindent beleadtak, és 1969. január 30-án még mindannyian hittek a zenekar jövőjében.

Címlapfotó: commons.wikimedia.org

Utánozhatatlan előadásokkal nyűgözi le a világot az ír tánc királya
Így lehet egy másodperc alatt 35 ütemet lekopogni lábbal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik