Mozaik

Felfedezték az északi fény új típusát

Amatőrök és hivatásosok közötti együttműködésnek köszönhetően fedezték fel az északi fény új típusát, amire a szakértők dűnékként hivatkoznak, írja a National Geographic a Gizmodo című lapra hivatkozva.

A cikk szerint a hullámzó, zöldes fények a felső atmoszférában alakulnak ki, megjelenésük hátterében pedig valószínűleg egy egyelőre ismeretlen fizikai folyamat áll.

Minna Palmroth, a Helsinki Egyetem munkatársa csapatával elsőként mutatta be a jelenséget, aminek felfedezésében alaposan hozzájárultak az amatőrök is.

A kutató két évvel ezelőtt kezdett el dolgozni egy északi fényekről szóló kézikönyvön, melynek alapját egy Facebook-csoport jelentette, ahol rajongók számoltak be észleléseikről. Ők hívták fel a figyelmét, hogy egy típust még nem kategorizáltak. Ezt dűnéknek nevezték el.

Palmrothék végül a csoport tagjainak képeit és adatait felhasználva tudták azonosítani az új típust, amely egyik korábban leírt északi fényre sem hasonlít. A kutatók úgy vélik, hogy a jelenség az oxigén sűrűségének növekedése miatt alakul ki.

A cikkben emlékeztetnek, sarki fények akkor alakulnak ki, amikor a Napból érkező töltött részecskék interakcióba lépnek az ionoszféra gázaival. A nitrogén kék és lilás, míg az oxigén zöld és vörös színeket hoz létre.

A déli sarki fény legalább olyan gyönyörű, mint az északi
Az olykor a Kékestetőről is megfigyelhető északi fényről (aurora borealis) biztosan mindenki látott már ehhez hasonló mesés fotókat, de arról kevesen
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik