Mozaik

Leégett a hosszúpályi Kis-Fehér tó nádasa, menekültek a tűz elől az állatok

Április 5-én délelőtt csaptak fel a lángok a Hosszúpályi déli határában található Kis-Fehér tó nevű mocsár 60 hektáros kiterjedésű nádasában, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Mint írják, a szomszédos Konyár lakói a nagy füstfelhő után az áramszünetre lettek figyelmesek, mivel az égő nád hőjétől leszakadt a mocsár szélén futó villanyvezeték is. Az élénk szélben a száraz nádban úgy futott a tűz, hogy a tűzoltók nem állíthatták meg. Viszont azt gondosan felügyelték, hogy a szomszédos területekre ne terjedjen át.

A terület a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része. A mocsár közepén minden évben több gémfaj fészkeiből álló, nagyobb létszámú kolónia szokott kialakulni, teszik hozzá. Sovány vigasz, hogy a térséget évek óta sújtó vízhiány miatt a mocsár is csaknem teljesen kiszáradt, így igen kevés madár kezdett költésbe, vagyis talán kevesebb az áldozat.

Becslésünk szerint 3-4 nagy kócsag (Egretta alba) és 1-2 pár nyári lúd (Anser anser) fészke veszhetett oda. Szerencsére a nádi énekes madarak többsége sem kezdte még meg a fészkelést. Láttunk viszont a tűzből menekülő guvatokat (Rallus aquaticus), kis vízicsibéket (Porzana parva), és molnárgörényt (Mustela eversmanni) is. Futottak a vaddisznók, őzek, fácánok

– írták.

A tűz oka ismeretlen, csak annyit tudni, hogy a műút közeléből indult.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik