Kiruccant Lengyelországba, másnap hazarepült a Hortobágyra a jeladós kis lilik

A Mr. Blue névre hallgató madár alaposan meglepte a szakértőket is.
Kapcsolódó cikkek

A vonuló madárfajok mozgásának követése, hála a technológia fejlődésének napjainkban rendkívül izgalmas eredményeket szolgáltat a szakemberek számára. Mára megoldhatóvá vált, hogy a madarakra felhelyezett jeladók naponta többször is közvetítsenek jeleket, így egyre pontosabban láthatjuk, milyen távolságokat járnak be ezek az állatok. Ennek ékes bizonyítéka a hétvége történése, írja Facebook-oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

A park tradicionális vonuló helyeire március közepén megérkezett fokozottan védett kis lilik (Anser erythropus) csapatból egy jeladós hím igen aktívan töltötte a hétvégét.

Mint írják, a Mr. Blue nevű madár, aki 2018-ban kapott jeladót, már eddig is igen sok hasznos adatot szolgáltatott a mozgásával, rajta keresztül láthattuk, hogy a görög telelő területekről milyen gyorsan elrepülnek hozzánk, alig-alig pihenve. Idén a Kerkini-tónál felrepülve reggel, a következő nap delét már a Hortobágyon töltötte.

Majd kevesebb, mint három héttel később csütörtökön egy este leforgása alatt elrepült Észak-Lengyelországba a Biebrza Nemzeti Parkba – testvér nemzeti parkunkba. Szomorúan vettük tudomásul, hogy az átlagnál rövidebb időt töltött nálunk. Ezt követően azonban, a jeladó alapján néhány órát megpihenve visszatért hozzánk és a hétvégén kollégánk látta is újra a kedvenc helyén egy kisebb fajtársakból álló csapattal. A visszatérő madarak száma mára 64 és két vörösnyakú lúd is csatlakozott hozzájuk

– írták.

Ez azt jelenti, hogy Mr. Blue néhány nap leforgása alatt 1410 kilométernyi távolságot repült.

A poszt szerint a vonuló madaraknál ez az érték nem is lenne kiugró, de az hogy ezt valójában visszafordulva a kiindulási helyre tette meg, mindenképpen érdekes. A lengyel szakemberek jelentései alapján egyébként náluk is hasonlóak a környezeti adottságok jelenleg.

Ritka és gyönyörű madár tévedt Magyarországra
Most látták hatodik alkalommal hazánkban.

Kiemelt képünk illusztráció: Olaf Oliviero Riemer / Wikimedia Commons