Mozaik

Hatalmas albínó busát fogtak az esztergomi horgásztóban

Feltételezések szerint három ilyen hal él a horgásztóban, a legnagyobb 50 kilós lehet.

Ritkaságnak számító halat fogtak a napokban az esztergom-kertvárosi Palatinus-tóban, méghozzá egy 26 kilogrammos albínó busát, írta a dorogimedence.hu.

A szerencsés horgász, Veres Zoltán – aki már közel 40 éve horgászik – sosem fogott még ilyen halat, pedig sok helyen megfordult már.

Véletlen fogás volt, harcsapergetés közben akadt a horogra. Először azt hittem, hogy harcsa, viszont amikor megláttam, nagyon meglepődtem

– mondta a portálnak Veres Zoltán.

A busát egyébként nem lehet “direkt” kifogni, hiszen planktonokkal táplálkozik. A vizet szűri és úgy jut a táplálékához, ezért csak véletlen akadhat rá a horogra.

Feltételezések szerint három ilyen albínó busa él a horgásztóban. A legnagyobb 50 kiló körüli lehet, a most horogra akadt példány talán – tömegében – a középső albínó busa lehetett, mely a fotózás és a mérlegelés után visszanyerte szabadságát.

Innováció és környezetvédelem kéz a kézben jár a német fővárosban. Berlin sokat tesz azért, hogy klímabarát, innovatív, élhető célponttá váljon, és az eddig elért eredményeit nem rejti véka alá. Turistaként számtalan egyedülálló programot kínál fenntarthatóság témában.
A magyar ember szívéhez legközelebb álló folyó a Duna – ezzel talán minden magyar egyetért. Tudjuk, hogy a németországi Fekete-erdőből ered, de vajon ismerjük-e azokat a német városokat, amelyeken mondhatni még fiatal folyóként áthalad? Ha úti célnak Regensburgot jelöljük ki, akkor nemcsak a folyó növekedésének, hanem a magyar és európai történelemre hatással bíró események helyszínének is nyomába eredhetünk.