Mozaik

150 év után láttak újra medvét Spanyolország északi részén

Az állat hosszasan időzik a térségben, a faj újabb példányai is feltűnhetnek ott a közeljövőben.

Kisebb-nagyobb csoda történt Észak-Spanyolországban: a térségben 150 év után láttak újra barna medvét köszönhetően a szerencsének és néhány kameracsapdának, írja a Guardian.

A felvételeket a Montaña ou Morte című film forgatásán dolgozó stáb készítette teljesen véletlenül a galíciai Invernadeiro nemzeti parkban.

Bár a területen farkasok, szarvasok és vaddisznók is élnek, közel másfél évszázada nem találkozott itt senki medvével.

A hím, feltehetően három és öt év közötti medve az első lefilmezett példány a régióban, és valószínűleg az első, ami ide tévedt az utóbbi 150 évben

– közölte a Zeitun Films produkciós iroda közleményében.

A filmforgatásban segítő két természetvédelmi őr arról beszélt, a medve az egész telet a nemzeti parkban tölthette, miután a déli Sierrea del Caurel hegységből odavándorolt.

Ricardo Prieto Rochas és Tomás Pérez Hernández úgy fogalmazott, azzal, hogy az állat hosszasan időzik a térségben, a faj újabb példányai is feltűnhetnek ott a közeljövőben.

A barna medvék 1973 óta élveznek védettséget Spanyolországban. Annak érdekében, hogy erősítsék populációjukat a Pireneusokban, az utóbbi két évtizedben több medvét is odatelepítettek Szlovéniából.

A falu, ahol minden utcára jut egy medve
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik