Mozaik

Vadetetőt is néztek már medvének a Bükkben

Az utóbbi hetekben számos hír jelent meg a különböző közösségi- és egyéb média felületeken arról, hogy barna medvét, vagy medvéket véltek látni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, olvasható a park honlapján.

Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt bocsos anyamedve
Az anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől bocsaikat, ezért támadhatnak.

Mint írják, sajnos ezek a híradások sok esetben úgy kerülnek ki a világhálóra, hogy annak valódiságát, hitelességét szakembereinknek, a természetvédelmi őrszolgálat tagjainak nem áll módjában előzetesen igazolni. Pedig minden olyan esetben, amikor felbukkan valahol a hír, vagy bejelentés érkezik az Igazgatóságra medve felbukkanásával kapcsolatban, munkatársaik haladéktalanul a helyszínre sietnek és megpróbálják megtalálni ennek a fokozottan védett nagyragadozónak az életnyomait.

A megalapozatlan hírek sok esetben gerjesztenek indokolatlan aggodalmat, félelmet a lakosságban vagy a környéken pihenőkben, kikapcsolódókban. Ebben a felfokozott közhangulatban „medvének” véltek már kóbor kutyát, vaddisznót, borznyomot de még távolról a vadetetőt is. Az áldatlan helyzet orvoslására Igazgatóságunk felvette a kapcsolatot a működési területünkön működő önkormányzatokkal, arra kérve őket, hogy medve észlelés gyanúja esetén először a természetvédelmi őrszolgálat ügyeleti telefonján tegyenek bejelentést

– közölték.

Munkatársaik a helyszínen ellenőrzik az esetleges medve nyomait, életjeleit, beszélnek a tanukkal, valós észlelés esetén felkészítik a lakosságot a medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedésre. Természetesen ez a kérés nem csupán az önkormányzatok felé fogalmazódott meg, hanem a környéken lakók vagy kirándulók részére is, tették hozzá.

Tisztelettel kérjük, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számú igazgatósági ügyeleti számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést, félelemkeltést

– fogalmaztak.

Ezt tegyük, ha medve van a határban
Indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.

Kiemelt kép: Kozma Attila / BNPI

Olvasói sztorik