Mozaik

Megviselt vályogházból indulva hozták létre álmaik mézédes műhelyét

Az aszalt gyümölcsök szép lassan születtek meg, a jelenlegi formájukat 5 év folyamatos kísérletezése után nyerték el.

Németh Petra és Németh Bálint Budapesten ismerkedtek meg, bár mindketten vidékről származnak. Ezért talán nem is meglepő, hogy már összeköltözésüktől tudták és tervezték, ők bizony visszamennek vidékre, csak azt kellett eldönteniük, hova. Grábóc mellett döntöttek, s az egyetem utolsó évében egy víz és villany nélküli kissé romos, döngölt föld padlójú vályogházba költöztek be a „pesti létből”. Egyszerűen beleszerettek Grábóc és a telek hangulatába.

2015-ben alakult meg a Mézességek nevű vállalkozásunk. Ha egészen őszinte akarok lenni, egyetlen szobában laktunk, amiben mindössze egy ágy egy asztal és egy kis szekrény volt, a másik szobában első állataink, két birka kapott helyet, mert se kerítés, se istállószerűség nem volt a telken. Ilyen puritán módon éltünk, mindent nekünk kellett kialakítani, kiépíteni, lassan, két kézzel. Kerítést csináltunk (óriási munka, pláne hogy az itteni agyagos föld betonkemény tud lenni), gyümölcsfákat ültettünk, bozótot irtottunk, állatoknak teremtettünk helyet

– mesélt a kezdetekről Petra.

Fotó: Sarah&Farky

Ma már minden állatnak megvan a maga beállója, többnyire nagy területen elkerítve, szabadon vannak tartva. Van néhány birka, disznó, baromfi, nyúl. A fiatalok méhészkedéssel foglalkoznak. Ez tulajdonképpen adott volt, hiszen Bálint apukája már 20 éve méhészkedik, de ők mégsem csinálnak mindent úgy, mint az elődök. Bálint és Petra úgy döntöttek, kicsit másképpen akarják csinálni, így kis mennyiségekben, kiüvegezve kezdték árúsítani a mézet, amihez szép lassan megszülettek és társultak az aszalt gyümölcsök. Petra ezeket a termékeket, azaz az aszalt gyümölcsöket, aszaltgyümölcsös-tekercseket és a többi nyalánkságot készíti, mindehhez kialakítottak egy feldolgozóhelyiséget is.

Fotó: Németh Petra

Az aszalt gyümölcsök szép lassan születtek meg, a jelenlegi formájukat 5 év folyamatos kísérletezése után nyerték el. Körülbelül 25 féle aszalvány készül, van hagyományos, fűszeres, klasszikus és rendhagyó. Mindenféle gyümölccsel és fűszerrel szeretek kísérletezni. Folyamatosan dolgozom fel a gyümölcsöket, ahogy a szezonjuk tart. Nem megszokott módon, egész gyümölcsöket aszalok, hanem úgynevezett aszalt gyümölcs lapok készülnek nálam. Ezeket csíkokra vágom, feltekerem, így születnek meg az aszalt gyümölcs nyalókák és a gyümölcs csigák. Ami szuper ebben a fajta aszalásban, hogy végtelen sok variáció készülhet: mentás málna, bazsalikomos eper, rozmaringos sárgabarack, feketeribizlis szilva, mindegyik csak gyümölcs és méz felhasználásával

– mesélt a finomságokról Petra.

A Nyalóka típus egy darab ilyen aszalványcsíkból tekeredik fel, ezt gyakran esküvői köszönetajándéknak rendelik.  A Gyümölcs csigákban az a pláne (és a vásárlóink is emiatt szeretik), hogy 5 vagy 10 különböző aszalvány van feltekerve egy „csigán” belül, így többet is meg lehet kóstolni. Egy 5 csíkos „csigára” például tekeredhet mézes sárgabarack, aztán jön egy csík mézes eper, majd egy csík mézes fahéjas szilva, egy csík meggy és végül egy csík zsályás sütőtök. Többféle összeállítás van, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

A hűvösebb időszakban Petráéknál palettára kerülnek az almachipsek.

Fotó: Németh Petra

Ezek a nasik ropogósra vannak aszalva, mézzel és mindenféle finomsággal fűszerezve. Jelenleg körülbelül 14 féle verzió van: mézes fahéjas almachips, mézes diós, mézes mákos, chilis céklás, pirított magvas, mézes mogyorós, stb. Ha időm engedi – bár ez elég ritka, mert örömömre sosem tudok elég aszalványt csinálni – akkor készítek még zöldségkekszet vagy zöldségchipset is

– avatott be a Mézességek kínálatába Petra, aki azt is elárulta, a konyhájukban készül néhány fajta szörp valamint 5 féle fajtaméz (repce, akác, hárs, napraforgó, szolidágó) és néhány csemege is. Utóbbi szintén idő függvénye, ilyen például medvehagyma kapri extra szűz olívaolajban.

Galéria
Fotó: Németh Petra

A fiatalok minden napja más, soha nincs két egyforma, bár persze van „rutin” része. Reggel mindig az állatoknál kezdenek, megetetnek. Ha méhészszezon van, Bálint az ideje nagy részét a méheknél tölti, Petra pedig a Mézességekkel foglalatoskodik. Az aszalás lassú folyamat, a gyümölcsök viszont nem várnak, pikk-pakk leérnek, ezért mindig van tennivaló.

Van egy kis konyhakertünk, amiben igyekszünk mindenféle finom, vegyszermentes zöldséget termelni, vannak továbbá bogyós gyümölcsök, gyűjtjük a természet kincseit is (pl. csipkebogyó, szeder, medvehagyma) meg persze mindenféle gyümölcsfánk is van. Az állatoknál is mindig akad egy új projekt, hol nyúlkifutó épül, hol mobil lakóhely a kiscsibéknek, hogy csipegethessék a sok zöldet

– árulták el a fiatalok.

Terveik között szerepel egy kis falusi vendégház létrehozása. Szeretnék átadni másoknak a hely varázsát, a természet közelségét, az állatok szeretetét, de addig, amíg elkészül, a Mézességek Facebook oldalán is igyekeznek átadni az életérzést.

Fotó: Németh Petra

Igyekszünk úgy élni, hogy figyelünk egymásra és a természetre. Folyamatosan tanulunk és próbálunk olyan nézőpontot felvenni, ami nem csak a profitorientáltságról szól, ami valljuk be, nagyon nehéz ebben a fogyasztói társadalomban, ahol a legfőbb parancs a keress és költs egyre többet és még többet. Félreértés ne essék: nyilván mi is örülünk a keresletnek, hiszen ez egy visszaigazolás, hogy a termékeink jók és egyre többen szeretik őket és persze mi is pénzből élünk a mindennapokban. De igyekszünk ezen túltekinteni és a többi értéket meglátni a világban és az életünkben. Például nagyon örülünk, ha bárki, akinek kedve van, eljön hozzánk. Szívesen mesélünk és megmutatunk mindent, gyerekekkel együtt szedjük ki a tojást, dagonyát locsolunk a malacoknak vagy etetjük a nyuszikat. A bátrabbak a méhkaptárba is belenézhetnek. Hiszünk abban, hogyha közelebb hozzuk az emberekhez a természetet, az állatokat és a termelői munkát, akkor ezeket a dolgokat jobban fogják becsülni vagy kicsit más szemüvegen át nézni. Ezt akarjuk a vendégházzal is erősíteni

– mondta Petra, aki folyamatosan próbálkozik a hulladékmentes és környezetbarát csomagolással. Legkönnyebben a környékbelieknek tudja megoldani, ott házhoz szállítást vállalnak és szerencsére sokan kérik már a csomagolásmentes lehetőséget. Az almachipseknél nagy siker az üveges verzió, amibe a vásárló maga választhatja ki a készletről, hogy milyen chips kerüljön bele, Petra és Bálint pedig többségében Szekszárdon, Bonyhádon és időnként Pakson házhoz viszik, az előző üveget pedig visszaveszik. Így teljesen hulladékmentes a folyamat.

Fotó: Németh Petra

Az életmódunk a mai szellemiséggel, rohanással erősen szembe megy, nem volt egyszerű nekünk sem elsajátítani, de mostanra kicsit „lecsillapodtunk” mi is. Mindig mindent átbeszélünk, mi a legfontosabb, mire van anyagi keret, idő, energia, aztán mindig együtt döntünk, hogy mi legyen a következő lépés. Elfogadtuk, hogy kevesebbet keressünk, de odafigyelünk arra, hogy ne szakadjunk meg a munkában, mert akkor pont az veszik el, ami miatt ide jöttünk és amit szeretünk. Az elején nagyon hajtottunk, egyetemre jártunk, készítettük a termékeket, igyekeztünk létrehozni a grábóci életterünket, méhészkedtünk és majdnem minden hétvégén vásároztunk. Ma már nagyon nem így csináljuk, de meg kellett járnunk ezt az utat is

– vallotta be Petra, aki őszintén reméli, egyre többen lesznek, akik igyekeznek majd a felgyorsult életet kicsit lelassítani.

Fotó: Németh Petra

Vegyük észre és támogassuk a másikat, törekedjünk arra, hogy magyar termékeket vásároljunk. Legyen az bútor, ruha, méz, sajt vagy zöldség, még ha egy kicsit drágább is, lehetőségeinkhez mérten próbálkozni kell helyit, de legalább magyart venni. Nekünk sem megy mindig, de igyekszünk. Úgy látjuk, alakul egy olyan réteg, aki nyitott mind termelői mind vásárlói oldalról, de jó, ha a vevő látja az embert a termék mögött és mer nyugodtan kérdezni, beszélgetni, kapcsolatot kialakítani. Szuper dolgok is kisülhetnek belőle

– összegzett Petra.

Kiemelt kép: Németh Petra

Ismerkedj meg az aszalás előnyeivel, segítünk néhány praktikával is
Az aszalás, ősi tartósítási eljárás, fedezzük fel újra!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik