Órákig lehet bámulni a világ legszebb csigáit

A festett csigák a legkülönbözőbb színváltozatokban előfordulnak a természetben.
Kapcsolódó cikkek

A festett csigák (Polymita picta) a sárgától a rózsaszínen át a téglavöröset érintve egészen a feketéig számtalan színváltozatban előfordulnak a természetben. Egyedi, szőlőnagyságú házukat bámulva pedig az embernek olyan érzése lehet, mintha egy sehová nem vezető csigalépcsőt bámulna, írja riportjában a National Geographic.

Kubában a legsokrétűbb a világon csigaállomány, de egynek sincs olyan változatos színezete és mintázata, mint a festett csigáknak. Nem véletlen, hogy sokan ráállták a gyűjtésükre, aztán a házaikat eladták a turistáknak, vagy Európában és az Egyesült Államokban értékesítették azokat. A kereslet az egyik oka annak, hogy Kubában veszélyeztetett fajnak számít, és több mint egy évtizede védelem alá helyezték őket. A washingtoni egyezmény (CITES) értelmében 2017-ben mindenhol betiltották a festett csigákkal való kereskedelmet.

A festett csigák Kuba keleti partvidékét népesítik be, ugyanakkor a tudósok a pontos számukat megbecsülni sem tudják, mert sok kis apró területen élnek, amelyek megfelelnek az életfeltételek számukra.

A faj egyedei főleg fákon és cserjéken élnek, főleg zuzmóval és mohával táplálkoznak. Az ezekben található ásványi anyagoknak köszönhető a házuk rendkívül színes kinézete. Hogy a külalakjuk megvédi-e őket a ragadozóktól, vagy jelent-e bármilyen előnyt más fajokhoz képest a védekezésben, az egyelőre rejtély.

A csigák ökológiai szempontból is rendkívül fontos szerepet töltenek be, hiszen olyan őshonos és ritka állatfajok táplálékául szolgálnak, mint például a kubai csigászhéja.

Élőhelyüket alaposan megtizedelték a kávétermesztők és alapjában véve a terjedő mezőgazdasági munkálatok, de a klímaváltozás is szerepet játszik a populációjuk csökkenésében.

2012 és 2016 között a kubai hatóságok 15-ször ütöttek rajta kereskedőkön, és több mint 23 ezer darab, az Egyesült Államokba tartó festett csigát foglaltak le. És sajnos a washingtoni egyezmény sem segített az illegális csigakereskedelem visszaszorításában. Ugyan a turisták megértik, hogy nem szabad hazavinni a csodálatos teremtményeket, azokkal nehéz mit kezdeni, akik üzletszerűen foglalkoznak ezzel. Festett csigákat egyszerűen lehet ma már rendelni amerikai, spanyol vagy tajvani honlapokról is.

Kubában a festett csigák gyűjtése akár esetenként 20 dolláros, átszámítva 7 ezer forintos büntetést is vonhat maga után.

Kiemelt kép: Getty Images