Mozaik

Szárnycsapás nélkül 5 órát képes repülni ez a madár

Egy friss kutatás szerint elképesztően hatékony a világ legnagyobb méretű vitorlázó madara, amely képes órákon át a levegőben maradni úgy, hogy nem végez szárnycsapásokat, írja a Guardian.

Tudósok most először vizsgálták átfogóan a háromméteres szárnyfesztávolságú és körülbelül 15 kilogrammos andoki kondorok repülési szokásait. Összesen nyolc madarat figyeltek meg a dél-amerikai Patagónia régiójában több mint 250 órán keresztül.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban megjelent kutatás eredménye egészen hihetetlen, ugyanis a madarak mindössze a levegőben töltött idejük egy százalékában csapkodtak a szárnyaikkal, és ezt is főként felszálláskor tették. Az egyik példány 160 kilométert megtéve közel öt órán át repült anélkül, hogy megmozgatta volna a szárnyait.

Fotó: Getty Images

Az, hogy a madár gyakorlatilag soha nem végez szárnyacsapást, és csak vitorlázik a levegőben, egészen bámulatos

– fogalmazott David Lentink, a Stanford University szakértője, aki egyébként nem vett részt a kutatásban.

Azt már korábbi tanulmányokban megállapították, hogy a fehér gólyák vándorlásuk körülbelül 17 százalékában, a halászsasok pedig 25 százalékban csapkodják a szárnyukat.

Az andoki kondor életmódjában hatalmas szerepet tölt be ez az energiakímélő repülési forma, hiszen akár órákat is köröznek a hegyekben, hogy élelem után nézzenek.

Végezetül egy kis érdekesség a kutatás hátteréről. A madarakra felszerelt mérőeszközök nagyjából egy héttel a felhelyezés után pottyantak le az állatokról, de nem volt egyszerű összegyűjteni őket, mert sok esetben az Andok közepén hullottak le az égből. Volt, amelyiket három napba tellett megtalálni.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik