Mozaik

Eltűntek a vendégvadászok, kevesebb őzbakot lőnek ki

Nagyjából félidejéhez érkezett az őzbak vadászati szezonja, de messze még az éves terv teljesítése a somogyi vadászatra jogosultak számára, írja a sonline.hu.

A lap szerint naponta mintegy húsz trófeát bírálnak el az illetékes hatóságok, pedig az év ezen szakaszában igazi dömping szokott lenni. Míg tavaly ilyenkorra 901-et bíráltak, idén csupán 600-at.

Ez annak tudható be, hogy hiányoznak a külföldi vendégvadászok, akik szép számmal szoktak Magyarországra érkezni. Volt olyan állam, ahonnan a karanténintézkedések miatt nem is jöhettek volna, de sokan óvatosságból maradtak inkább otthon.

Ezt támasztja alá az is, hogy míg a tavalyi 901 őzbakból 529-et külföldi nimródok hoztak terítékre, addig idén a 604-ből 148-at.

Két kapitális gímszarvasbikát terített le egy dán bérvadász Molnaszecsődön
A vendégvadász négy napot töltött Vas megyében.

Problémát jelent továbbá, hogy az elejtett őzbakok trófeáinak minősége sem olyan, mint amilyenre számítottak a szakemberek. Ez megmutatkozik abban, hogy az érmesek aránya kevesebb. Tavaly 56 érmes volt, az idén ez csak 21. Ebből 14 bronz-, 5 ezüst- és 2 aranyérmes elejtés született. A legnagyobb, közel 500 grammos bakot a felsőmocsoládi Pokol Torka Vadásztársaság területén lőtték.

Ezek persze még nem a végleges számok, hiszen szeptember végéig még érkezhetnek méretes trófeák.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Bugány János

40 vaddisznót lőttek ki egy hónap alatt Miskolcon
A napokban egy trófeás vadkant terítettek le az Avason.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik