Mozaik

Megérkezett Szegedre Csülök, a vadaspark új kedvence

Hamarosan társa is érkezik Angliából.

Megérkezett a vadasparkba Csülök, az első szegedi orrszarvú, írta weboldalán a Szegedi Vadaspark.

Csülök, a Nyíregyházi Állatpark fiatal indiai orrszarvú bikája kedd reggel hagyhatta el a speciálisan számára kialakított szállítóládát, és foglalta el elsőként az orrszarvú házat, amely az elefántok érkezése óta a legjelentősebb vadasparki fejlesztés a Tisza-parti városban.

Az elkövetkezendő napokban az új környezetéhez szoktatják az ifjú vastagbőrűt, hogy augusztus 30-án már a látogatók is megtekinthessék a külső kifutójában.

Igazi szenzáció volt, mikor 2018. szeptember 26-án megszületett hazánkban az első indiai orrszarvú a Nyíregyházi Állatparkban. Ritka szerencse, hogy nem külföldi állatkerteseknek kell megtanulniuk Csülök bonyolult kiejtését, hanem a fajmentő tenyészprogram (EEP) hozzájárulásával itthon maradhatott.

Az orrszarvúház és kifutó az ázsiai elefántok komplexuma mellett épült fel, kialakításában ahhoz kapcsolódik, igyekezve Dél-Ázsia építészetét is megjeleníteni.

Fotó: zooszeged.hu

A Szegedi Vadaspark két fiatal hím orrszarvúval kezdi a fajtamentő programot – a másik ősszel érkezik az angliai Chesterből – , ám hosszabb távon, egyeztetve a fajmentő tenyészprogrammal, szaporítani is kívánják a fajt, az egyik ivaréretté váló hímet nőstényre cserélve.

Indiai orrszarvú

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén (leginkább Assam tartományban) az intenzív vadászatuk miatt. Trófeaként és a kínai hagyományos orvoslás céljából vadászták, jelenleg az utóbbi jelenti a nagy veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik, szerintük többek között a reumát és rákot is gyógyítja. Az orrszarvúak tülke valójában ugyanabból épül fel, mint a körmünk és a hajunk, így akár a körmüket is rághatnák a gyógyulni vágyók, azonos eredménnyel… Indiában szimbolikus fajnak számít, így jelenleg az aktív védelemnek köszönhetően szépen gyarapodott a számuk, ma már 2000-nél is több egyede járja a vadont.

Kiemelt kép: zooszeged.hu

16 évet vártak egy ritka állat születésére Szegeden
Magyarországon jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban nevelik példányait.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik