Mozaik

Forgalomban gyakorolta a repülés tudományát egy hattyúfióka Nagykátán

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata lakossági bejelentést kapott, miszerint Nagykáta szélén egy hattyú üldögél a vasúti síneken, olvasható a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem Facebook-oldalán.

A poszt szerint sejtették, hogy melyik állat a bejelentés tárgya, ugyanis a város madártani sztárja lett 2020-ban az a hattyúpár, amely a belterületen található mindössze 0,2 hektáros Cigány-tavon kezdett költésbe, és amely a helyiek legnagyobb örömére 6 fiókával örvendeztette meg a környék madárszerető lakosait.

A hattyúcsalád élete, a kezdetektől fogva szoros megfigyelés alatt zajlik. A fiókanevelés időszakában a tojó hattyú eltűnt (valószínűsíthetően elpusztulhatott, de a tetem nem lett meg), így a hím madár nevelte fel a fiókákat. Augusztus utolsó napjaiban az ornitológusok jelölőgyűrűvel látták el mind a 7 madarat. A fiókanevelési időszak végé felé járunk, ugyanis október első hetében, HJ561 (aki feltételezhetően a legidősebb fióka) a tavacskától 300 méterre került meg (szintén lakossági bejelentésre), ekkor egy zárt udvaron tartózkodott, így már ott feltételeztük röpképességét

– írták.

Szerdán viszont ez a röpképesség be is bizonyosodott, ugyanis a madár már nem várta meg oly készségesen a befogást, mint egy héttel ezelőtt, hanem méretéhez képest meglepő eréllyel nekiindult és a vasútvonal mentén húzódó 311-es főúton lendületet véve felrepült, majd néhány méteres magasságban haladva elrepült.

Biztos, ami biztos, utána mentünk, és ahogy gondoltuk nem jutott sokáig. Egy kilométeres távolságban akadtunk rá, ahogy újra az út közepén totyog és kerülgetik a járművek. A madár ekkor sem várta meg a befogást, újra nekifutott és felrepült, olyan 1-2 méter magasságban az út felett haladva, szerencsére a saját sávjában haladva (bár a szemből érkezők bizonyára kikerekedő szemekkel élték meg az eseményeket) és egyre fáradva landolt újra. Ekkor egy segítségünkre siető autóssal már megpróbáltok bekeríteni a madarat, de egy utolsó alkalommal még újra fel tudott repülni, ekkor már csak alig 100 métert haladt, így mellé húzódva az autóból kiugorva már sikerült elkapnunk a pihegő madarat

– fogalmaznak a beszámolóban.

A balesetveszélyes mutatványokat követően, azt a döntést hozták a szakemberek, hogy a madarat nem viszik vissza a városba, ugyanis várhatóan továbbra is a forgalomban fogja gyakorolni a repülés tudományát, és ez hamarosan az életébe kerülhet.

Így került a madár a fotón látható, természetvédelmi területen lévő víztest partjára, ahol remélik, hogy kevésbé hajmeresztő életet fog élni.

Reméljük a testvérei kevésbé extrovertált személyiségek, és sokkal kevesebb kaland árán tanulnak meg repülni

– zárták a bejegyzést.

12 ezer kilométert repült egyhuzamban a világrekorder kismadár
11 nap alatt tette meg az elképesztő távot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik