Mozaik

Szibériából tévedt az Alföldre egy picinyke madár

Pittyegő hangjára egy pusztai facsoport mellett figyelt fel az igazgatóság juhásza.

A közelmúltban egy vándorfüzike bukkant fel a Körös-Maros Nemzeti Parkban fekvő Montág-pusztán. Ez az aprócska madárfaj rendkívül ritkán figyelhető meg pusztai környezetben, írta weboldalán a nemzeti park.

Jellegzetes, pittyegő hangjára egy pusztai facsoport mellett figyelt fel az igazgatóság juhásza, akinek sikerült lencsevégre is kapnia a nehezen észlelhető vendéget.

A vándorfüzike pusztai környezetben történő megjelenése azért is különleges, mert eleve erdei faj, ráadásul tőlünk nagyon messze fészkel és vándorlási útvonala is több ezer kilométerrel keletebbre található. A vándorfüzike testhossza 10 centiméter, testtömege 4-9 gramm.

Messze északon, az Ural hegységen túli, szibériai tajgákon költ, a telet pedig Délkelet-Ázsiában, Indokínában tölti. Arra, hogy néhány példány akár 8 ezer kilométerre is eltér eredeti útvonalától, leginkább az lehet a magyarázat, hogy az aprócska, ökörszem méretű madarat akarata ellenére nyugat felé sodorja egy erősebb légáramlat.

Magyarországon minden évben felbukkan néhány vándorfüzike. A Körös-Maros Nemzeti Park területén 2008-ban észlelték az elsőt, s azóta ez a kilencedik megfigyelt példány.

A kis kóborló eltévelygése után és a hideg elől várhatóan gyorsan belevág a Délkelet-Ázsiába vezető hosszú útnak.

Kiemelt kép: Rob Zweers/Wikimedia Commons

Miniatűr madarak kóboroltak Szibériából Magyarországra
Valóban kicsik: testhosszuk 10 centiméter, testtömegük 4-9 gramm.
Olvasói sztorik