Mozaik

Jeladót kapott a világ egyetlen ismert fehér zsiráfja

GPS-jeladóval látták el a világ egyetlen ismert fehér zsiráfját Kenya észak-keleti régiójában annak érdekében, hogy megvédjék őt az orvvadászoktól, közölték a természetvédők.

A BBC cikke szerint a vadőrök így a nap 24 órában követni tudják majd a különleges állat mozgását.

A zsiráf színét egy rendkívül ritka genetikai elváltozásnak köszönheti. A leucizmus, ami abban különbözik az albinizmustól, hogy míg a bőr nem termel pigmentsejteket, úgy a lágyabb szövetek – mint például a szem – igen.

Feltételezések szerint ő maradt egyetlen fehér zsiráf a bolygón, miután az orvvadászok két családtagjával is végeztek márciusban.

A vadőrök attól tartanak, hogy a hím zsiráf a rokonai sorsára juthat. Év elején egy nőstényt és hét hónapos borját megcsonkítva találták meg Kenyában.

Fehér zsiráfot elsőként Tanzániában figyeltek még 2016-ban, majd nem sokkal később videó készült az azóta elejtett másik két fehér példányról.

A 15 afrikai országban élő zsiráfok a világ legmagasabb emlősei. Húsukért, testrészeikért vadásszák őket.

Az elmúlt 30 esztendőben populációjuk 40 százalékkal csökkent. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján veszélyeztetett fajként tüntették fel őket, összesen alig 70 ezer maradt belőlük a bolygón.

Kiemelt kép: Ishaqbini Hirola Rezervátum

Rendkívül ritka hófehér zsiráfokat vettek videóra Kenyában
Ha a zsiráfok önmagában nem lennének elég egzotikusak, ez most itt maga a csoda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik