Mozaik

Kevés cukibb dolog létezik az elefántborjúról készült ultrahangos felvételnél

2022 februárjában negyedik utódjának adhat életet Asha, az oklahomai állatkert 25 éves ázsiai elefántja. Az apa az 51 éves Rex névre hallgató hím, akinek két másik közös elefántbébije is van a párjától: egyikük az 5 éves Achara, a másik a tavaly született Kairavi.

A Bored Panda cikke szerint az állatkert nemrégiben posztolt ki egy ultrahangos felvételt a következő borjukról. Születésére ugyan még sokat kell várni, mert az elefántok vemhességi ideje megközelítőleg 660 nap, Asha pedig még csak a nyolcadik hónapban van, de az állatbarátok már most odavannak érte.

Az ultrahangos vizsgálatot az állatkert szakavatott állatorvosi stábja végezte el, és szerencsére mind az anya, mind az elefántborjú a lehető legegészségesebb.

A kép egyébként szokatlanul tiszta volt a kis elefántról, a feje, az ormánya és a lábai is könnyen kivehetők róla. 

Oklahoma City Zoo and Botanical Garden

Az elefántok vemhességét egyébként jellemzően nem szokták a nyolcadik hónapban közhírré tenni az állatkertek, mert ilyenkor több mint egy év még hátra van, de az állatorvosok rendkívül magabiztosak azzal kapcsolatban, hogy nem merül fel komplikáció.

Asha a legjobb ellátásban részesül, amit csak egy elefánt kaphat, kiemelten odafigyelnek a táplálkozására és arra is, hogy elegendőt mozogjon.

Az ázsiai elefánt veszélyeztetett faj, a vadonban nem sok maradt belőlük. Ennek oka, hogy rendszeresen összetűzésbe keverednek az emberekkel, mert életmódjukból fakadóan nagy területeket járnak be, és gyakran betévednek mezőgazdasági területekre is. Nem elhanyagolható populációjuk csökkenésében továbbá az sem, hogy bőrükért és agyarukért vadásszák őket.

Mindenesetre az oklahomai állatkert elefántjai jó kezekben vannak, és reméljük 2022-ben tényleg új taggal bővülhet a csapatuk.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fokczoo%2Fvideos%2F174326437756035%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share” allowFullScreen=”true”></iframe>

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik