Mozaik

Fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken

AFP /GALAPAGOS NATIONAL PARK / JIMMY PATINO
AFP /GALAPAGOS NATIONAL PARK / JIMMY PATINO
Ez az egyetlen olyan pingvin, mely az Egyenlítőnél él.

Ritka fehér pingvint fedeztek fel a Galápagos-szigeteken – jelentette be a Galápagos Nemzeti Park.

Ebben az esetben a leucizmus néven ismert genetikai állapotról van szó, mely az állat tollazatának vagy szőrzetének pigmenthiányához vezet, de nem hat a szeme színére, ebben különbözik az albinizmustól

– közölte az intézmény.

A park munkatársai szerint ezek az állatok ellenállóbbak a napfénnyel szemben.A diagnózist azonban csak genetikai elemzés segítségével lehet felállítani.

Kapcsolódó
10 bölcs dolog, amit a pingvinektől tanulhatunk
A pingvinek például egy életre választanak maguknak párt.

Albínó és leucisztikus állatokat, például cápákat, gekkókat és madarakat már megfigyeltek a Galápagos Nemzeti Parkban, de ez az első alkalom, hogy pingvinnél észleltek ilyen genetikai rendellenességet.

A ritka pingvint egy hete észlelte Jimmy Patino túravezető az Isabela-sziget északi részén. A Charles Darwin Alapítvánnyal együttműködve dolgozik Patino a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) populációjának monitorozásán a madár költőterületein.

A legutóbbi ellenőrzések szerint 2006 óta a legmagasabbra emelkedett a pingvinek száma, ezért a populáció hivatalosan egészséges. 2019 és 2020 között 1451-ről 1940-re emelkedett az egyedszám.

A galápagosi pingvin a világ egyik legkisebb pingvinfaja, mindössze 35 centiméteres magasságra nő. Emellett ez az egyetlen olyan pingvin, mely az Egyenlítőnél él. (MTI)

Ez régebbi felfedezés
Találtak másfél millió pingvint az Antarktiszon
A kutatók régóta tudták, hogy a szigetek pingvineknek adnak otthont, számukról azonban csak friss műholdképek elemzése után bizonyosodtak meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik