Mozaik

7 ezer kilométer úsztak 67 nap alatt a fjordlandi pingvinek

A pingvinfajok egyharmada Új-Zélandon él, nagyrészt délen.

Először követték nyomon az új-zélandi fjordlandi pingvinek vándorlását, kiderült, hogy majdnem hétezer kilométert úsznak két hónap alatt – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálra hivatkozva az MTI.

10 bölcs dolog, amit a pingvinektől tanulhatunk
A pingvinek például egy életre választanak maguknak párt.

A pingvinfajok egyharmada Új-Zélandon él, nagyrészt délen. Legtöbbjüket a veszélyeztetett vagy sebezhető fajok között tartják számon. Noha a pingvinek rajzfilmek sztárjaivá váltak, valójában nem sok tanulmány született róluk. Mostanáig nem lehetett tudni, hogy az egyik új-zélandi faj, a jellegzetes sárga bóbitát viselő fjordlandi vagy szélescsőrű pingvinek (Eudyptes pachyrhynchus) merre vándorolnak minden évben feltehetően azért, hogy élelmet találjanak.

A zoológusok úgy gondolták, a madarak a partok közelében maradnak. Pontos útvonalukat most úgy térképezték fel, hogy műholdas jeladókat erősítettek húsz madárra, majd útjukat naponta követték. A fjordlandi pingvinek helyi neve tawaki, erről nevezték el munkájukat Tawaki-projektnek.

Az adatok láttán az első reakcióm az volt, hogy valami gond van. Aztán megdöbbentem: meddig úsznak még a pingvinek, mikor érnek már oda?

– mondta Thomas Mattern zoológus, az Otagói Egyetem projektvezetője.

A pingvinek megtették az Antarktiszra vezető út felét, ahol az északi melegebb víz találkozik a déli hidegebb áramlatokkal, majd visszaúsztak. A nőstények az oda-vissza úton átlagosan 6801 kilométert tettek meg 67 nap alatt, a hímek 5597 kilométert 77 nap alatt. Csak öt madár érkezett vissza jeladóstul, a többi 15-ről út közben valahol leeshetett a műszer.

Fotó: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi

A PLOS One tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a pingvinek a gerincesek között a legkiválóbb úszók közé tartoznak. Arra nem találtak választ a kutatók, hogy miért úsznak ilyen messzire a fjordlandi pingvinek, miközben indulásuk idején, decemberben teli vannak hallal és más élelemmel az új-zélandi parti vizek.

A tudósok úgy vélik, az ösztönt, amely a maratoni útra indítja őket, őseiktől örökölhették, amelyek délebbre élhettek, mielőtt Új-Zéland partjait benépesítették.

Találtak másfél millió pingvint az Antarktiszon
A kutatók régóta tudták, hogy a szigetek pingvineknek adnak otthont, számukról azonban csak friss műholdképek elemzése után bizonyosodtak meg.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik