Mozaik

Sikoltozó tengeri pingvin az év madara Új-Zélandon

Egy nem éppen barátságos természetű pingvinről van szó, aki visítozással kommunikál. A maori nyelven hoihonak hívott pingvin most több szavazatot kapott az Év madara választáson, mint amennyi él a bolygón. Mára a leginkább veszélyeztetett fajjá vált a pingvinfélék családján belül.

Ezek a sárga szemű  madarak karizmatikusak és gyönyörűek, “a pingvin egy csodálatos változata” – nyilatkozta Yolanda van Heezik, az Otago Egyetem állatorvos-docense a Guardian érdeklődésére. A pingvinek közül ez az egyik legveszélyeztetettebb fajta, a természetvédelmi hatóságok drasztikus fellépése nélkül 30 év alatt kihalhat.

Rendszertani besorolása is érdekes, a hoiho a pingvinfélék családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó Megadyptes nevű madárnem egyetlen élő és egyben típusfaja.

Forrás: Wikimedia Commons

Ez a ritka tengeri madár most először nyert Új-Zélandon

2018-ban csak a 12. helyet érte el. Idén viszont a végső számláláskor a 43 460 ellenőrzött szavazatból 12 022 a hoiho kapta

– nyilatkozta a Forest and Bird, a közvélemény-kutatást vezető független természetvédelmi csoport.

Ezt a 14 éve indított szavazást annyira komolyan veszik Új-Zélandon, hogy a nagyobb városokban óriásplakátokon népszerűsítik a jelölteket. A szavazókat pedig idén először arra kényszerítették, hogy a voksuk előtt személyazonosságukat is igazolják.

Forrás: Wikimedia Commons

A hoiho az egyik legveszélyeztetettebb faj Új-Zélandon

Az éghajlatváltozás, a halászat és a betegség fenyegeti leginkább őket. Állományainak visszaesésében fészkelőhelyeinek megsemmisülése is nagy szerepet játszott. Főleg a part menti erdők tarvágása érintette súlyosan.

A régióban gyakori halászat miatt sok állat a halászhálókban pusztul el. Ezenkívül a térségben járó olajszállító hajók is problémát okozhatnak. Egy-egy baleset következtében az olajjal szennyezett víz tönkreteszi tollazatuk víztaszító képességét, így a madarak vagy megfagynak a hideg vízben vagy vízbe fulladnak. A térségben elhaladó repülőgépek zaja állandó pánikot kelt a kotló madarak között

– olvashatjuk róluk a Wikipédián.

Mindezek mellett az ember egy csomó idegen ragadozót is betelepített az Új-Zéland környéki szigetekre, amelyek elpusztíthatják a tojásokat és a fiókákat, sőt a nagyobb testűek akár a felnőtt madarakat is. A faj első ilyen ellensége a maori bevándorlókkal érkező polinéz patkány (Rattus exulans) volt. Ma már a hermelin, az elvadult macskák és kutyák is pusztítják.

Jelenleg már csupán 225 pár hoiho él Új-Zéland szárazföldi részén, 1700 pár található a Stewart-szigeten, az Auckland-szigeteken és a Campbell-szigeten. A szakemberek most abban bíznak, hogy az Év madara cím talán jobban ráirányítja a figyelmet a hoihokra.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik