Mozaik

Eltűnt az Antarktisz második legnagyobb pingvinkolóniája

Több ezer bébi császárpingvin fulladt az óceánba, miután a zord időjárási körülmények miatt eltöredezett alattuk a tengerjég, amin nevelték őket a szüleik, írja a BBC.

A tragédia a Weddell-tengeren történt még 2016-ban, ezt most vették észre a British Antarctic Survey kutatói műholdfelvételeken.

A pingvinkolóniák nagyságát akár 800 kilométeres magasságból is meg lehet becsülni az állatok ürüléke alapján. Peter Fretwell és Phil Trathan így jutottak arra a következtetésre, hogy nagy a baj.

A Brunt-selfjégen évtizedeken át egy 14-25 ezer párból álló pingvinkolónia élt, amely a globális populáció 5-9 százalékát teszi ki, de tulajdonképpen egyik napról a másikra eltűntek.

Europress

A császárpingvin a legmagasabb és legsúlyosabb pingvinfaj, amelynek áprilistól decemberig megbízható tengerjégre van szüksége a szaporodáshoz. Ha a jég túl hamar kezd megtörni, akkor a fiatal madaraknak még nincsenek elég erős szárnyaik ahhoz, hogy úszni tudjanak. Feltehetően ez történt 2016-ban is.

A tudósok szerint a szerencsétlenséget követően sok felnőtt pingvinpár úgy döntött, hogy nem rak tojásokat, vagy máshová ment a Weddell-tengeren szaporodni. Egy 50 kilométerrel odébb lévő kolónia népessége ugyanis jelentősen nőtt.

Bár az esetnek konkrétan nincs köze a klímaváltozáshoz, a kolónia tragikus története intő példa a jövőre nézve.

Becslések szerint az évszázad végére a császárpingvinek száma 50-70 százalékkal csökkenhet a világon.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik