Mozaik

Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből

tisza-tavi sporthorgász
tisza-tavi sporthorgász
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.

Az őszi szezon beköszöntével idén is elkezdődött a KHESZ vizein az ökológiai célú törpeharcsa szelektáló halászat, amely először a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst, majd a Peresi-holtágat, illetőleg a békésszentandrási Sirató-holtágat érinti, írja a Körösvidéki Horgász  Egyesületek Szövetsége.

Minden hazai vizünkben megtalálható

A törpeharcsát a 20. század elején Észak-Amerikából hozták be Európába, és azóta a kontinens számos folyójának lakója. Hazánkba először a Balatonba jutott el 1902-ben, ma már szinte minden álló és lassú folyású vizünkben megtalálható. Ahol nagy tömegben vannak, ott a horgászatot bosszantó módon ellehetetlenítik, mert pirája-rajként rohamozzák meg a legtöbb csalit és etetőanyagot.

Az invazív halfaj ritkítása a jégmentességnek köszönhetően folyamatosan zajlik, a legutóbbi varsafelnézéskor összesen közel két tonna törpeharcsa került ki a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körösből és a Peresi-holtágból.

A szövetség arról is tájékoztat, hogy közben megkezdték a halak legnagyobb ellenségeinek számító madarak, az északi területekről dél felé húzódó kárókatonák gyérítését is a Körösök vizein.

Nagyon mohó halak
Törpeharcsák bandáznak az egerszalóki horgásztóban
Jó étvágyuk van, de a büdös kukoricát nem szeretik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik