Mozaik

Rigó méretű bagoly okozott meglepetést a Mátrában

2021 januárjában a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának egy törpekuvikot sikerült felfedeznie a Mátrában. Nagy meglepetést okozott feltűnése, hiszen országosan is ritka fajról van szó, a Mátra hegységben pedig mindössze két alkalommal fordult eddig elő, olvasható a park honlapján.

A törpekuvik – mint neve is utal rá – Európa legkisebb termetű bagoly faja. Testhossza mindössze 16-17 centiméter, ami annyit jelent, hogy körülbelül egy rigóval azonos méretű.

Boreális elterjedésű madárfaj, kontinensünkön főként Észak-Európában, valamint Közép-Európa magashegységeiben találkozhatunk vele, általában fenyvesekhez kötődik.

Mint írják, ebből kifolyólag hazai hegységeink nem kimondottan a faj klasszikus élőhelyei. Az elmúlt évtizedben azonban egyre több előfordulása vált ismertté, elsősorban az Aggteleki-karsztról. Alkalmi fészkelései is bizonyítást nyertek már, bár a legtöbb egyed valószínűleg csak téli kóborlóként jelenik meg hazánkban.

A mostani mátrai példányról is nagy valószínűséggel feltételezik, hogy téli kóborlása során vetődött el hozzánk. Bár esetleges fészkelése sem kizárható a területen, ez azonban nagy szenzáció lenne.

Kapcsolódó
Indiai lúd keveredett Kardoskútra
Az indiai lúd tartja a madarak magassági rekordját: a Himalája csúcsai fölött áthaladva, 9 ezer méteres magasságban repül.
Olvasói sztorik