Mozaik

Tömeges varjúmérgezés Miskolcon

Facebook/Mályi Madármentő Állomás
Facebook/Mályi Madármentő Állomás
A feltételezések szerint gyorsan ölő csigaméreg miatt pusztultak el a madarak.

Február 8-án délután fiataloktól érkezett a Mályi Madármentő Állomásra telefonhívás, miszerint 4 rossz állapotban lévő varjút találtak Miskolcon, majd azt követően még egy bejelentés egy újabb szenvedő madárról.

Mire odaértünk, a fiatalok találtak még három varjút, illetve egy kutyasétáltató hölgy jelezte, hogy Ő is látott a közelben még egyet

– írták Facebook bejegyzésükben a madármentők.

Kapcsolódó
Érzelemdús természetfilm madarakról és madármentőkről
"A madárnak nincs arca a fájdalom kifejezésére." (Fekete István)

A mályiak kihívták a rendőrséget és a hatósági állatorvost is a helyszínre, ám minden igyekezetük ellenére a varjak sorra pusztultak el a helyszínen.

Az állatorvos szerint gyorsan ható méreg állhat a tömeges, egy helyre koncentrált, 200 méter sugarú területen, 1-2 óra alatt lezajlott pusztulás mögött. Vélhetően csigaméreg lehetett, amit feltételezhetően kóbor kutyák ellen tehettek ki. 

Három madár maradt életben, őket a a madármentő állomásra szállították, ahol infúziót kaptak, és mindhárman életben maradtak.

Mind a hárman jobban vannak és stabilnak mondhatóak. Megfigyelésre még maradnak és ha minden jól megy, akkor vissza kaphatják a szabadságukat

– közölték a mályi madármentők.

A tetemeket a hatóság elszállította. Először Egerbe, majd Jászberénybe viszik az elpusztult madarakat, onnan kerülnek fel Budapestre, ahol a boncolás után tudják majd megállapítani, mi történt velük.

Mivel az ügy állatkínzásnak minősül, a rendőrség ismeretlen tettes vizsgálatot indított.

A vetési varjú Magyarországon védett, természetvédelmi értéke egyedenként ötvenezer forint.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik