Mozaik

Megnyírták a juhokat a Hortobágyon

derencsényi istván
derencsényi istván
A rackákat állatonként átlagban 2 kiló, míg a merinókat 5 kiló gyapjútól szabadították meg.

A Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező birkanyírást évszázadok óta végzik a pásztoremberek és az erre szakosodott nyírók. A technikája az idők során változatlan maradt, ugyanakkor a modern nyírógépek megjelenésével könnyebbé vált a munka.

derencsényi istván

A juhnyírás dömpingje tradicionálisan március 15.- április 15. közé esik, mert ezt követően kihajtják az állatokat a legelőre. A művelet a juhoknak nem okoz semilyen fájdalmat, ám 2-4 nap is kell ahhoz, míg hozzászoknak az “új helyzethez”.

derencsényi istván
derencsényi istván

A Hortobágyi Nonprofit Kft-nél a tavasz beköszöntével lezajlott a birkanyírás a Hídi Kutricában. A rackákat állatonként átlagban 2 kiló, míg a merinókat 5 kiló gyapjútól szabadították meg a szakemberek, így készülve a kihajtásra.

derencsényi istván
derencsényi istván
derencsényi istván

Derencsényi István fotóriporter tenyerén hordozza a Hortobágyot, és több alkalommal készített gyönyörű felvételeket a puszta életéről. A 2020-ban a Hortobágy fotósa elismerésben részesült Derencsényi István ezúttal a helyszínen járt, és felvételeivel visszaadta azt a hangulatot, amit a juhok nyírásakor tapasztalt.

Kapcsolódó
Gyönyörű látvány a vándorló szürkemarhagulya a Hortobágyon
Az állatok a szikes puszták és más füves élőhelyek természetvédelmi kezelésében fontos szerepet játszanak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik