Mozaik

Heddali fatemplom: Norvégia 800 éves mesterműve

Getty Images
Getty Images

Norvégia déli részén, Oslótól 117 kilométerre található az ország legnagyobb és egyben egyik legrégebbi fatemploma Heddal városában.

A terület a közelmúltban lett az UNESCO világörökség része ipari hagyományai miatt, de mégis ez a fatemplom a legnagyobb turisztikai látványossága a régiónak.

Getty Images

Évszázadokkal ezelőtt számtalan fatemplomot építettek fel Norvégia vidéki területein. A keresztény vallás a vikingkor után terjedt el az országban, ezért a 11-13. században rengeteg ilyen istentiszteleti helyet álmodtak meg.

Történészek szerint a középkorban megközelítőleg ezer fatemplom lehetett Norvégiában és további néhány száz Észak-Európa többi részén. Mára mindössze alig 30 maradt belőlük a norvégoknál, és egy maroknyi a világ más pontjain.

Getty Images

A heddali fatemplom építési idejét nem lehet pontosan meghatározni. Az biztos, hogy az első írásos emlék 1315-ből származik róla, de egyes kutatások szerint az építkezésben már 1196-ban kivághatták az első fákat.

A csodálatos épület nyitva áll a turisták előtt, a belépő 80 norvég korona, átszámítva körülbelül 3000 forint. A túravezetők angol nyelven számolnak be a templom történetéről és elmesélnek egy legendát arról az öt gazdáról, akik állítólag kitalálták anno a templom építését. Szombaton ugyanakkor jellemzően zárt körű rendezvények, egész pontosan esküvők miatt nem látogatható a látványosság.

Kapcsolódó
Hogy lehet kibírni télen a bezártságot? Vegyünk példát a norvégokról
Tromsö városában november közepétől január közepéig sötét van. Mégsem depressziósak az emberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik