Mozaik

Egy rovar, ami úgy néz ki, mint a pattogatott kukorica

youtube/ Andreas Kay
youtube/ Andreas Kay
Videón is megnézhetjük a sétáló popcornt.

Az állatvilág legnépesebb osztálya a rovaroké, az ismert állatfajoknak több mint a fele, több mint egymillió faj tartozik ide – olvasható a Wikipédia oldalán. Mivel napjainkban is folyamatosan ismernek meg és írnak le új fajokat, számuk még jelentősen gyarapodhat: a rovarfajok számát egyesek hárommillióra becsülik, mások harmincmilliót sem tartanak lehetetlennek.

Kapcsolódó
Először láttak óriásnünükét Debrecen határában
A Józsai-legelőről eddig nem volt adata a fajnak.

A jelenlegi kihalási esemény viszont számos rovarfajt veszélyeztet. Egy 2017-ben publikált tanulmány szerint az utóbbi 25 év alatt Németországból eltűnt a repülő rovarok 75 százaléka, és valószínűleg máshol is hasonló a tendencia.

Talán sokaknak ismerős a néhai fizikus, biológus és fotós, Andreas Kay neve, aki életét a lenyűgöző rovarvilág dokumentálásának szentelte. 2011-től 2019-ben bekövetkezett haláláig Kay Ecuadorban élt, ahol feltárta a terület csodálatos biológiai sokféleségét. A hernyóktól és bogarakon át egészen a pókokig.

Videón a sétáló “pattogatott kukorica”

Kay 2019 májusában megosztott egy videót a furcsa lényről, ahol az apró rovar ( Planthopper Nimpfh) az ujjbegyén száguldoz. Úgy néz ki, mint egy apró felhő vagy egy pattogatott kukorica, amely kis rovarlábon nyugszik. Mint mindennek, ennek is oka van. A rovart – ami az Amazonas esőerdőjében található – védelme érdekében viaszfehér szálak borítják.

A természet csodálatos!

Kapcsolódó
Kétszer annyi rovar él az ökoréteken, mint a hagyományosokon
Csak a pillangókat figyelembe véve mintegy 60 százalékkal több faj került az ökofarmon lévő csapdába, mint a másikba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik