Mozaik

45 denevért dobtak az utcára egy zsákban Kiskunhalason

Pixabay
Pixabay
A hazánkban előforduló 28 denevérfaj mindegyike védett, elpusztításuk, zavarásuk vagy búvóhelyük lerombolása, károsítása törvénybe ütközik.

A múlt héten járókelők értesítették a kiskunhalasi Zöld Közösségért Természetvédelmi Egyesületet, hogy a város egyik utcájában egy nejlonzsákban 45 denevért találtak, melyek közül több már elpusztult, írta weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A zsákban fehérszélű törpedenevérek voltak, a telelő állatokat egy lakás redőnytokjából erőszakkal távolították el.

Nyolc példány elpusztult, hat megsérült, a többi el tudott repülni, miután kiszabadították őket a zsákból a természetvédők. Remélhetőleg ők találnak maguknak megfelelő telelőhelyet.

Kapcsolódó
Fekete nagymacska kóborol Kiskunhalasnál
Felvétel is van az állatról.

A hat sérült denevért a Szegedi Vadasparkba szállította a területileg illetékes természetvédelmi őr, sajnos közülük sem élt már egy, mire Szegedre ért velük.

Több denevérfaj – például a leggyakoribb rőt koraidenevér – is rendkívül alkalmazkodóképes, és a természetes élőhelyeik beszűkülésével előszeretettel költöznek épületek hasadékaiba, tetőszerkezetébe. Ez gyakran zavarja a lakókat, mivel hangos lehet az állatok cincogása, ürülékükkel bepiszkítják a párkányt és néha a szobába is berepülhetnek.

Novembertől márciusig ugyan téli álmot alszanak, de ezt többször megszakítják. Ha enyhe az idő és kissé felmelegszik a levegő, kirepülnek búvóhelyükről és télen is vadásznak.

Sajnos a most megtörtént eset korántsem egyedülálló, országszerte előfordulnak hasonlóak, pedig a hazánkban előforduló 28 denevérfaj mindegyike védett, elpusztításuk, zavarásuk vagy búvóhelyük lerombolása, károsítása törvénybe ütköző cselekedet.

Sem kínozni, sem befogni nem lehet őket, így ha valakit nagyon zavar az állatok jelenléte, vagy épületbontás, felújítás, szerelés, esetleg korhadt fa kivágása közben denevérekre bukkan, semmiképpen ne próbáljon „megszabadulni” tőlük!

Ha zavarás – például kiviteli munkák – során megsérülnek vagy elpusztulnak egyedek, az nem csak a természetvédelmi törvényt sérti, de az adott eset jellegétől függően természetkárosítás és/vagy állatkínzás bűntettét is kimerítheti.

Ilyen esetben mindenképpen értesítse az illetékes nemzeti park igazgatóságot, akik segítenek a lehetséges megoldás megtalálásában.

Kapcsolódó
Barbár módon verték le a téli álmukat alvó denevéreket egy miskolci épületről
Az állatmentők rengeteg magatehetetlen, átfagyott és halott denevért találtak a helyszínen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik