Mozaik

Megoldották a Tiszában fogott különös hal rejtélyét

2021. augusztus 19-én Szerbia északi részén, a Vajdaság magyar határhoz közeli részén, Adorjánban egy különös hal akadt Törteli Dániel horgára a Tiszából, írja a Magyar Haltani Társaság.

A beszámoló szerint az a szarvacska volt rajta furcsa, amely a felső állkapcsán meredt fölfelé. Feltehetőleg ennek tudható be, hogy a fogásnál jelen lévő Molnár Bence fényképeket készített a szerény zsákmányról. A fotók eljutottak a vajdasági Magyar Szó Horgászat – Vadászat című rovatának a szerkesztőjéhez, Buzás Mihályhoz, aki felismerte, hogy a szarvacska oka egy korábbi sérülés, melynek során a hal felső ajka részben leszakadt, és ebből lett a szarvszerű képződmény.

Ami viszont még ennél is fontosabb: Buzás Mihály felfigyelt rá, hogy ez a hal egy állasküsz lehet, és megerősítés céljából továbbította a képeket a Magyar Haltani Társasághoz.

Magyar Haltani Társaság

A fotók alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy a hal állasküsz, ám annak eldöntése, hogy a Duna vízrendszeréből leírt három faj közül melyik, már kissé bonyolultabb volt.

A cikk szerint Kottelat és Freyhof 2007-ben megjelent munkája, a Handbook of European Freshwaters Fishes szerint az Alburnus mento csak Németország és Ausztria szubalpin tavaiban és az ezekhez kapcsolódó vízfolyásokban fordul elő, tehát megjelenése a Tiszában a nagy távolság miatt valószínűtlen;

Ugyanezen forrásmunka a Duna torkolatvidékéről Antipa által 1909-ben leírt A. danubicus fajt kihaltnak tekinti, viszont az anális úszó kisebb sugárszáma alapján megkülönböztet tőle egy újabb fajt.

A Freyhof és Kottelat által 2007-ben A. sarmaticus néven leírt új fajnak a Száva vízrendszerében és a Dunában élő állományai élnek hozzánk a legközelebb, ezért a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a fényképen látható példány, amelynél az anális úszó sugárszáma nem állapítható meg, ebből a populációból származik, tehát ez is az A. sarmaticus fajba tartozik.

A 2007-ben leírt A. sarmaticus viszont nem önálló faj, hanem az A. danubicus szinonimája. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy az Adorjánnál fogott állasküsz az A. danubicus faj képviselője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.