Mozaik

Megoldották a Tiszában fogott különös hal rejtélyét

2021. augusztus 19-én Szerbia északi részén, a Vajdaság magyar határhoz közeli részén, Adorjánban egy különös hal akadt Törteli Dániel horgára a Tiszából, írja a Magyar Haltani Társaság.

A beszámoló szerint az a szarvacska volt rajta furcsa, amely a felső állkapcsán meredt fölfelé. Feltehetőleg ennek tudható be, hogy a fogásnál jelen lévő Molnár Bence fényképeket készített a szerény zsákmányról. A fotók eljutottak a vajdasági Magyar Szó Horgászat – Vadászat című rovatának a szerkesztőjéhez, Buzás Mihályhoz, aki felismerte, hogy a szarvacska oka egy korábbi sérülés, melynek során a hal felső ajka részben leszakadt, és ebből lett a szarvszerű képződmény.

Ami viszont még ennél is fontosabb: Buzás Mihály felfigyelt rá, hogy ez a hal egy állasküsz lehet, és megerősítés céljából továbbította a képeket a Magyar Haltani Társasághoz.

Magyar Haltani Társaság

A fotók alapján egyértelműen megállapítható volt, hogy a hal állasküsz, ám annak eldöntése, hogy a Duna vízrendszeréből leírt három faj közül melyik, már kissé bonyolultabb volt.

A cikk szerint Kottelat és Freyhof 2007-ben megjelent munkája, a Handbook of European Freshwaters Fishes szerint az Alburnus mento csak Németország és Ausztria szubalpin tavaiban és az ezekhez kapcsolódó vízfolyásokban fordul elő, tehát megjelenése a Tiszában a nagy távolság miatt valószínűtlen;

Ugyanezen forrásmunka a Duna torkolatvidékéről Antipa által 1909-ben leírt A. danubicus fajt kihaltnak tekinti, viszont az anális úszó kisebb sugárszáma alapján megkülönböztet tőle egy újabb fajt.

A Freyhof és Kottelat által 2007-ben A. sarmaticus néven leírt új fajnak a Száva vízrendszerében és a Dunában élő állományai élnek hozzánk a legközelebb, ezért a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a fényképen látható példány, amelynél az anális úszó sugárszáma nem állapítható meg, ebből a populációból származik, tehát ez is az A. sarmaticus fajba tartozik.

A 2007-ben leírt A. sarmaticus viszont nem önálló faj, hanem az A. danubicus szinonimája. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy az Adorjánnál fogott állasküsz az A. danubicus faj képviselője.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik