Virágzó vidékünk

Európában egyedülálló lesz a Tisza új hídja

youtube
youtube
A gyorsforgalmi úton a több mint fél kilométer hosszú műtárggyal együtt 9,9 kilométernyi 2x2 sávos szakaszt is átadnak.

Ősszel megkezdődhet az egész Európában egyedülállónak számító új tiszaugi Tisza-híd műszaki átadása.

Az új tiszaugi Tisza-híd olyan egyedülálló szerkezet lesz, amelyből Európában egyetlen sincsen, és a világon is csak néhány hasonló épült. A híd teljes hossza 556 méter, melyből a 307 méter hosszú mederhíd szakasz biztosítja a folyó feletti közlekedést.

Kapcsolódó
Csodás külsőbe öltözött a Tisza ikonikus hídja
Az Abádszalók és Kisköre közötti Tisza-híd a harmadik leghosszabb vasúti híd Magyarországon.

A híd szerkezetépítési munkálatai a Panama-csatorna rekonstrukciójakor is használt PERI rendszerekkel valósulnak meg, hasonló szerkezetből nem csak Európában, a világon is mindössze néhány található.

A pilonok deformált ellipszis alakúak, ami nagyon egyedivé teszi a látványt. A szerkezetet ekhós szekérhez hasonlítják. A ferdekábeleken függesztett hídpálya pedig legyező formájú szabad kábel elrendezéssel lesz a pilonokhoz rögzítve. A híd pilonok végső magassága 41,6 méter lesz.

A 10 kilométeres kétszer kétsávos gyorsforgalmi útszakaszon összesen hét híd épül. Az útvonal csatlakozik a 2019-ben átadott M44 autóút Tiszakürt-Kondoros szakaszához. A híd kivitelezése 2019 januárjában kezdődött, és ütemtervnek megfelelően halad, a műszaki átadás-átvételt várhatóan 2021. augusztus végén fejezik majd be.

A generálkivitelező Duna Aszfalt Zrt. az esemény alkalmából friss videót tett közzé, amelyet a vállalat megbízásából a Magyarépítők.hu munkatársai készítettek.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik