Életmód

1027 zsáknyi hulladéktól tisztult meg a Felső-Tisza

Kubinyi Enikő/Pet-Kupa
Kubinyi Enikő/Pet-Kupa
Az összegyűjtött szemét - szelektálás után - újrahasznosításra kerül.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupa főként veterán csapatokból álló pethajós flottája az egy hetes, kilencedik alkalommal megrendezett felső-tiszai versenyen csaknem 300 résztvevővel újabb 6 tonna hulladéktól mentesítette a folyó Tiszabecs és Vásárosnamény-Gergelyiugornya közötti, 60 folyamkilométeres szakaszát, írja a petkupa.hu.

Kapcsolódó
Nemes ügy mellé állt egy 8 éves kisfiú: fűnyírással tölti a nyarat
Ingyenes gyepápolással segít az időseknek, fogyatékkal élőknek és egyedülálló anyáknak.

Legalább másfél tonna hulladékot sikerült kibányászni a petkalózoknak a vásárosnamény-gergelyiugornyai befutó előtt elterülő Jánd-szigeten, ami évről-évre biztos lelőhelye az uszadékfák között feltornyosuló hulladéknak.

Bár a rendszeres és erős áradások időről-időre képesek átrendezni a folyó árterének hulladékhelyzetét, szerencsére az évek óta tartó kitartó munkának látszik az eredménye, hiszen a rendszeres takarításoknak köszönhetően az ártérben kevesebb az erősen szennyezett hulladék gócpont

– emelték ki a szervezők.

A PET Kupa szervezői megalakulásuk óta kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható része, – megfelelő szelektálás után – újrahasznosításra kerüljön. A szelektálási munkában a csapatok egyre jelentősebb szerepet vállalnak.

Kubinyi Enikő/Pet-Kupa

A petkalózok idei munkáját a sok szúnyog, a sűrű ártéri növényzet, a Tisza változékony vízállása, a magas partszakaszok és az esténként beköszöntő viharok sem könnyítették. A csapatok többsége azonban visszatérő vendége a Kupának, pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, miközben a tiszta Tisza víziója lebeg a szemük előtt.

A IX. Felső-Tiszai PET Kupát óriási hajrával a Siemens Energy csapata nyerte. A második helyezett a PETrekészek nyíregyházi csapata lett. Harmadik helyen a Hangák veterán csapata végzett.

A kisebb létszámú, de lelkes csapatok munkáját a szervezők évek óta a Tisza Hőse díjjal ismerik el, a díj a fejenként legtöbb hulladékot összegyűjtő csapatnak jár. A tiszai uszadékfából faragott kupa idén ismét gyakorlott petkalóz kezekbe került: a PETúnia felnőttekből és gyerekekből álló csapata már negyedszer részesült az elismerésben.

A verseny során legtöbb segítséget nyújtó, jótettekben élen járó csapat az Aztakeservit Értékőr Egyesület volt, amivel a fair play elismerést érdemelték ki.

Kapcsolódó
Békés harcot indított egy algyői zöldséges a nejlonzacskók ellen
Bevásárláskor ismét divatba jöhetnek a faluban a fonott kosarak és a csíkos vászonszatyrok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik