Életmód

Mosolygó zsákokba gyűjtik a szemetet a Tisza partján

Újabb környezetvédő akciót indított a Pet Kupa közössége.

A tiszai hulladékszennyezés felszámolásához most a Tisza partját járók segítségét kéri a Pet Kupa közössége. Szedjük össze a szemetet! – olvasható weboldalukon.

A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet- és természetvédelmi probléma, ám egyre többen csatlakoznak a Pet Kupa csapatának kezdeményezéseihez, egyre erősebb a kapcsolat a helyi lakosokkal, önkormányzatokkal, civil és szakmai szervezetekkel.

Egyértelműen elkezdett változni a szemléletmód, a céges felelősségvállalás elindult a komoly akciók irányába. Ma már az irodákból kiszabadult emberek nem félnek összekoszolni a kezüket, és bevállalják a legtöbb munkával járó akciókat is.

Óriás szemétszőnyeget videózott Kiskörénél a Tisza ökoharcosa
Dimitry Ljasuk szeretné az embereket ráébreszteni arra, hogy ideje változtatni vásárlási szokásaikon és életmódjukon.

A napokban kísérleti projektet indítottak Mosolygó zsák néven, mely egy több településre kiterjedő szelektív hulladék begyűjtési, elszállítási, kezelési és újrafelhasználási program. E programot azokon a területeken szervezik, ahol nem PET hajós programot indítanak, hanem a helyben élőkkel együttműködésben a partok mentén, a szárazföldről szeretnék megtisztítani az ártereket.

Fotó: Facebook/Pet Kupa

A PET Kupa háromféle színű, egyedi nyomtatású – műanyag, fém, üveg illetve kommunális hulladék külön gyűjtésére szolgáló – zsákokat gyártat. A Tisza-tótól északra Tiszadada és Egyek közti településeken közintézményekben, révházakban, csónakházakban helyezik ki a Mosolygó zsákokat.

Az önkormányzatokkal együttműködve végzik a településeken a program népszerűsítését, a gyűjtés helyes módjának ismertetését. Az ártéri hulladékot a lakosság szelektíven gyűjti, és a meghatározott leadási pontokon hagyja a megtöltött zsákokat. A hulladékot a közszolgáltató szállítja el és ártalmatlanítja.

Sok hektár ártéri erdőt, sok kilométer folyót tisztítottunk már meg. Tapasztalataink szerint a hulladék jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos saját termékkel is jócskán van dolgunk. Sörös dobozok, csali tartók, ásványvizes palackok magyar felirattal. Vannak, akik azt mondják, ez mindig így lesz, kár vele foglalkozni. Mi máshogy gondoljuk. Egy Tiszánk van, egy nyelvet beszélünk

– írták a portálon.

A zsákok kihelyezését és ezzel együtt az ártéri hulladékgyűjtést a nyári időszakra időzítik, amennyiben erre a járványhelyzet lehetőséget ad. A hulladék begyűjtésének befejezését 2020. október 31-ig tervezik, az ősz folyamán tartják a Mosolygó zsákhoz kapcsolódó szemléletformáló programokat.

Június 13-án útjára indult a Mosolygó zsák nevű program. Egyelőre még csak Tiszabábolnán vetették be a zsákokat az ártéri hulladékkal szemben, de hamarosan további 15 Tisza menti településre juttatjuk el a PET Kupa legújabb kezdeményezését.

Kiemelt kép: Facebook/Pet Kupa

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik