Életmód

Felmondott budapesti munkahelyén és önkéntes szemétgyűjtőnek állt a Tisza-tónál

Párdy Bence eddig 440 zsák szemetet gyűjtött össze.

Mi van akkor, ha valakit zavar a környezetszennyezés? Mi van, ha valaki úgy érzi, szeretne tenni valamit a világért, a környezetért, az emberekért, a jövőért?

Nos, a legtöbben ilyenkor néhány percig elgondolkodnak, aztán többnyire szelektíven kezdik gyűjteni a szemetet, esetleg a használt étolajat leadják egy kijelölt gyűjtőhelyen, vagy csatlakoznak valamelyik kezdeményezéshez, és összegyűjtik a szemetet a lakóhelyük környékén.

Párdy Bence azonban ennél többet tett. Egy nyár közepi napon fővárosi munkahélyén felmondott és leköltözött a Tisza-tóra, melynek árterében azóta is gyűjti a szemetet. Jelenleg több, mint 440 zsáknál tart.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Természetszerető ember voltam mindig. Az utóbbi időben egyre jobban elborzasztott a tény, mennyi hulladék halmozódik fel a világon, az óceánokban, vizekben, és azt éreztem, szeretnék valamit tenni. Részt vettem a Tisza-tavi PET kupán, ahol láttam, milyen sok a szemét a vízben és a folyóparton, ezért, miután vége lett a kupának, felmondtam a munkahelyemen, ahol felszolgálóként dolgoztam, és leköltöztem a tiszafüredi kempingbe

– mesélte Bence.

Kezdetben sátorban lakott, és saját megtakarított pénzéből élt, aztán a közösségi médiában adománygyűjtésbe kezdett, s a kapott adományok segítségével tartotta fent magát. Közben pedig csak gyűlt a szemét – zsákszámra. Jelenleg az Albatrosz-kempingben egy lakókocsiban lakik, onnan indul hadjáratra a szemét ellen.

Volt kezdő tőkém, amiből eleinte éltem, de nagyon sokat köszönhetek a helyiek támogatásának, többek közt a kenut is úgy kaptam egy helyi cégtől.  Miután a saját pénzem elfogyott, adománygyűjtést indítottam. Olyan magánszemélyek segítenek, akik maguk is érzékenyek a témára, akiknek szintén problémát jelent a környezetszennyezés

– említette.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kezdeti kenut motorcsónak váltotta fel, így Bence sokkal hatékonyabban tudott gyűjteni.

Egy nap 6-8 órát szedem a szemetet. Vannak műanyag zsákjaim, ezeket töltöm meg. Tudom, hogy sziszifuszi munka. És tudom, hogy újra lesz szemét, de ez nem kedvetlenít el. Szeretnék tenni valamit, és nem csak ölbe tett kézzel ülni. Ami tőlem telik, megteszem: nem csak elveszek a természettől, hanem valamit vissza is adok. Észrevettem, hogy az emberek pazarolnak, és ragaszkodnak a kényelmükhöz – minden áron. Én tenni akartam valamit

– mondta az önkéntes szemétgyűjtő.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár Bencéhez néhány napra csatlakoznak más szemétgyűjtők, a 32 éves fiatalember többnyire egyedül ténykedik.

Egyszerűen élek, de ez nem zavar, sőt, kimondottan jól érzem magam. Jót cselekszem, közben pihenek is. Kint vagyok a természetben, ahol igazán feltöltődöm. Szabadidőmben pedig jógázom és japánul tanulok

– mondta Bence , aki a tervek szerint az ősz végéig marad, télre felfüggeszti a tevékenységét, de tavasszal mindenképpen vissza szeretne térni, hogy folytassa, amit elkezdett.

A későbbiekben szeretném megszervezni, hogy aki akar, csatlakozhasson hozzám. Addig pedig gyűjtök – rendületlenül. Tudatos vagyok. Önmagamat és a világot is igyekszem tudatosabban szemlélni, ezt szeretném másoknak is megmutatni és átadni.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Eddig Bencének 440 zsáknyi szemetet sikerült összegyűjtenie, de egy hűtőszekrény és egy létra is szerepel a gyűjtött szemetek listáján. Kórházi hulladék, veszélyes hulladék, hungarocell – Bence mindent összeszed.

A gyűjtött szemetet aztán kiválogatják, külön megy például a kék, a barna, az átlátszó műanyag, de külön válogatják a HDPE műanyagokat is. Külön szedik az üveget és a fémet is. A szemét egy része ledarálásra, más rész bálázásra és újrahasznosításra kerül.

Tudom, hogy kezdetben sokan bolondnak néztek. Mára azonban már sokan szurkolnak nekem. Ez azt mutatja, hogy él a jó szándék az emberekben. Igenis akarják sokan, hogy élhetőbbé tegyük a bolygót. Rajtam nem fog múlni

– összegzett Bence.

Mi szurkolunk neki!

Aki segítene Bencének, vagy támogatná munkáját, a Facebookon minden információt megtalál.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Újrahasznosított betonból és sittből épülhetnek a jövő házai
Ezen az ötleten dolgoznak most a spanyol és az olasz kutatók.
Olvasói sztorik