Kertünk-Portánk

Újrahasznosított betonból és sittből épülhetnek a jövő házai

Ezen az ötleten dolgoznak most a spanyol és az olasz kutatók.

Madridban tesztelik az RE4 elnevezésű uniós kutatási projekt eredményeit, itt hasonlítják össze az újrafeldolgozott építőanyagból készült házakat a hagyományosakkal – írja az Euronews. A kísérletben két ház épül: egy, a megszokott anyagokból és technikákkal, míg a másik újra felhasznált vagy újra felhasználható anyagokból.

Fotó: RE4 honlapja

A tesztidőszak négy hónapig tart

Az új épület 80 százalékban újrafeldolgozott betonból és előregyártott elemekből készül. Az RE4 kutatócsoport emellett számos új építőanyagot is kifejlesztett. Többek között a csempéket cementből és újrahasznosított homokból állítják elő.

Hőszigetelési szempontból és építményszinten is összevetjük az épületeket. Összehasonlítjuk őket energiahatékonyság szempontjából és azt, meddig tart a kivitelezés, illetve a ház lebontása

– magyarázta az Euronewsnak Felipe Mata Gutiérrez, az Acciona műszaki igazgatója.

A projekt fő célja egy előre gyártott, energiatakarékos épületkoncepció kifejlesztése, amelyet könnyen össze lehet szerelni és szétszerelni a későbbi újrafelhasználáshoz, és amely legalább 65 tömegszázalék újrahasznosított építőanyagot tartalmaz.

A legnagyobb nehézséget az építési és bontási hulladékok szétválogatása és osztályozása jelenti

Az uniós kutatás részeként alapvetően háromféle törmeléket szortíroznak szét: az első a csempe, a második a tégla, és a harmadik az üveg.

A projektben a szétválogatás hatékonyságán is dolgoznak. Az új rendszer egy spektroszkópos kamerával, mesterséges intelligenciával és egy robotkarral igyekszik szétválogatni a sitt hasznosítható elemeit.

A címlapkép illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik